Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zajedno 58. godina

Intervju s Basharom Al-Assadom i afera oko Piranskog zaljeva

Naslovnica Večernji list
Foto: VL
01.07.2017.
u 15:00

Uoči našeg 58. rođendana Arbitražni sud u Haagu odlučio je o sporu između Hrvatske i Slovenije, a upravo je Večernjak otkrio da je slovenska strana prekršila pravila Suda

Mjesec srpanj, u kojem Večernji list slavi rođendan, već je dvije godine na poseban način vezan uz naše novine i Arbitražni sud u Haagu, koji je vodio postupak razgraničenja Hrvatske i Slovenije (Piranski zaljev).

Naime, dok je neki dan, uoči našeg 58. rođendana, Sud donio odluku u tom slučaju, 22. srpnja 2015. Večernji je list ekskluzivno objavio transkripte razgovora iz kojih se vidi da je slovenska strana prekršila pravila o profesionalnom i nepristranom radu Suda. Jer, slovenski član Arbitražnog suda nekoliko je puta telefonski razgovarao sa slovenskom zastupnicom pred Sudom prenoseći joj detalje iz povjerljive rasprave, izjave i mišljenja čelnika Suda i ostalih arbitara, a takva komunikacija ni na koji način nije dopuštena.

Upravo zbog tog otkrića naša novinarka Sandra Veljković lani je osvojila godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko novinarstvo. Na tragu te teme bio je i ekskluzivni intervju sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, koji smo objavili 26. ožujka ove godine.

Foto: VLm

No, u proteklih 365 dana, Večernji list hrvatskoj javnosti nije donosio samo ekskluzivne priče iz naše zemlje i bližeg okruženja već je u pravom novinarskom stilu zakoračio i na svjetsku medijsku scenu. Dogodilo se to 5. travnja kada smo objavili punokrvnu svjetsku ekskluzivu – razgovor sa sirijskim predsjednikom Basharom Al-Assadom, koji su prenijeli svi glavni svjetski mediji.

A taj više mjeseci u tajnosti pripremani i dogovarani intervju u Siriji je napravio naš novinar Hassan Haidar Diab koji je lani, za mnoge napisane ekskluzivne tekstove, reportaže i intervjue o izbjegličkoj krizi te raznim drugim temama, također osvojio godišnju nagradu HND-a za pisano novinarstvo.

Uz razgovor s Al-Assadom, pred naše smo čitatelje lani u studenom ekskluzivno doveli i bivšeg grčkog ministra financija Yanisa Varoufakisa te prošlog mjeseca, vezano za aferu Agrokor, drugog čovjeka ruskog Sberbanka Maksima Poletajeva. Iako unutar naših granica nema političko-društvenog događaja, osobe ili teme kojima se u proteklih godinu dana nismo novinarski bavili, štoviše, nametali ih i otvarali, ako bismo u tom obilju trebali izdvojiti one dvije domaće teme u čijem smo problematiziranju bili dosljedni i uporni, a ostajemo to i dalje jer ih smatramo ključnima za opstanak i boljitak Hrvatske, onda su to – demografija i obrazovanje.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije