Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO IZVJEŠĆE

Institut za proučavanje rata: 'Rusi šalju lažne poruke o mobilizaciji ukrajinskih žena do kraja lipnja'

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS/PIXSELL/ISW
1/4
13.06.2022.
u 09:28

ISW je naveo kako Rusi i dalje nastavljaju širiti dezinformacije kako bi izazvali ogorčenost među ukrajinskim stanovništvom

Američki institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novo izvješće o ratu u Ukrajini. 

Kako su naveli, ruske se snage i dalje muče s regrutiranjem novih vojnika za borbu. Podsjetili su i na izvješće ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva u kojem se navodi kako ''ruske snage pokušavaju stvoriti više borbenih jedinica pripremajući se za raspoređivanje taktičkih skupina treće bojne (BTG) iz nekih jedinica tijekom posljednjih nekoliko tjedana''.

Bataljuni koji će tako nastati većinom će se oslanjati na novake i mobilizirane pričuvnike tako da neće imati jednaku borbenu moć, zbog čega će biti važno ne precijeniti ruske rezerve tako formirane. 

Osim toga, ISW je naveo kako Rusi i dalje nastavljaju širiti dezinformacije kako bi izazvali ogorčenost među ukrajinskim stanovništvom. 

''Ruski kanali na Telegramu navodno su 12. lipnja počeli širiti lažnu naredbu o mobilizaciji koju su lažno pripisali ukrajinskom glavnom stožeru. Lažna naredba poziva na mobilizaciju svih ukrajinskih žena koje ispunjavaju uvjete da se jave na dužnost do 31. lipnja'', navodi ISW.

Sukobi na istoku Ukrajine i dalje se nastavljaju – ruske su snage uništile mostove koji povezuju Sjevjerodoneck i Lisičansk preko rijeke Sjeverni Donec kako bi presjekli ukrajinske kopnene komunikacijske linije.

Osim toga, Institut navodi i kako su Rusi napredovali prema jugoistoku Izjuma i vjerojatno će nastaviti pokušavati probiti se do Slavjanska, a veliki se napadi događaju i sjeveroistočno od Harkiva. 

Situaciju iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

>> VIDEO Iscurila strogo čuvana tajna o Putinu: Agenti ga prate u stopu i skupljaju njegov urin i izmet?

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
09:39 13.06.2022.

ajd mi nek mediji pojasne ovu vašu izjavu 'Ruski Telegram kanali navodno su 12. lipnja počeli širiti lažnu naredbu o mobilizaciji koju su lažno pripisali ukrajinskom Glavnom stožeru'... i još boldate lažnu naredbu. na telegramu, kao i na drugim mrežama, nema navodno, sve se može provjeriti, dokumentirati, jel netko i s kojeg kanala, kada, objavio nešto ili nije, screenshotovi su danes barem u modi. ajd probajte vi mediji bar ponekad probati biti ne objektivni, to niste već odavno, al barem za svoje konstrukcije dajte link, da nesretni čitatelj može sam pročitati i sam sebi pojasniti vašu vijest. jer mediji su počeli stvarati vijesti, a to je dosta degutantno.

Avatar DIXI
DIXI
14:02 13.06.2022.

Upravo provjerio na Telegramu: piše konj, čita magarac. Kako inače objasniti 31. lipnja 🤪 (na ukrajinskom "červnja").

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije