Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRADU IZ UKRAJINE

Banda krijumčari vrijedne povijesne artefakte u Rusiju, stručnjaci vjeruju da postoji uzorak u zločinima

Russia's attack on Ukraine continues, in Kharkiv
Foto: RICARDO MORAES/REUTERS
1/3
12.06.2022.
u 14:20

Krađe se uvelike usredotočuju na dragocjeno skitsko zlato. To su vrijedni komadi koji često prikazuju životinje.

Specijalizirana banda krijumčari vrijedne povijesne artefakte iz Ukrajine u Rusiju, prema međunarodnom timu akademika i stručnjaka za digitalnu tehnologiju koji prate krađe.

- Postoje vrlo jaki dokazi da je ovo namjeran ruski potez, s određenim slikama i ornamentima koji su ciljano odneseni u Rusiju - rekao je antropolog Brian Daniels. On i njegovi kolege iz laboratorija u američkoj državi Virginiji prate uništavanje kulturnih ciljeva od početka invazije. Otkrili su kako postoji uzorak u zločinima, navodi The Guardian

Krađe se uvelike usredotočuju na dragocjeno skitsko zlato. To su vrijedni komadi koji često prikazuju životinje. Izradila su ih plemena s područja srednje Azije i istočne Europe nekada poznata kao Skitija.

- Ovi predmeti su vizualno zapanjujući, a sada postoji toliko mnogo prijava o krađama da je očito da im je to strategija - rekao je Daniels te dodao kako Ukrajinci žele imati popis ukradenih stvari. 

Govoreći o motivaciji koja stoji iza krađa, Daniels ističe kako ne zna li u pitanju novčana vrijednosti ili su predmeti izabrani zbog svog kulturnog značaja. 

- Postoji mogućnost da je sve to dio potkopavanja identiteta Ukrajine kao zasebne zemlje implicirajući legitimno rusko vlasništvo nad svim njihovim izlošcima - navodi. 

Rusi pokušavaju locirati skrivene artefakte u okupiranim ukrajinskim gradovima, a Daniels navodi kako je zabrinut za djelatnike muzeja zbog prijetećih ispitivanja s kojima se vjerojatno suočavaju. 

VIDEO Iscurila strogo čuvana tajna o Putinu: Agenti ga prate u stopu i skupljaju njegov urin i izmet?

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 16

OP
Ocvali pupoljak
14:39 12.06.2022.

nalik našim istočnim susjedima. Krađa i otimačina muzejskih eksponata, lipicanaca iz Lipika, matičnih knjiga, arhivske građe o privatnoj imovini da ne pričamo. Isti mentalni sklop. Nema tu pomoći. Ubij, otmi, siluj- to je njihov moto. Oduvijek.

DU
Deleted user
16:11 12.06.2022.

Evo malo da usporedimo: „Postoje vrlo jaki dokazi da je ovo namjeran ruski potez…“ „…Brian Daniels. On i njegovi kolege iz laboratorija u američkoj državi Virginiji prate…“ A na drugoj strani: „Doktor Herbert West iz Miscantonic University, Massachusetts otkrio jeje da se radi o ukrajinskim pljačkanju i da će novac tog plijena završiti na bankovnim računama ukrajinskih oligarha na Virgin Islandima.“

Avatar anti azovac
anti azovac
14:45 12.06.2022.

Šta još zapadni mediji neće da izmisle

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije