Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA U godini teške financijske krize novi zahtjevi za izdvajanja

Inspektori traže helikopter vrijedan 2,5 milijuna eura

10.12.2008.
u 23:00

U godini kada se u Federaciji Bosne i Federacije podvlače računi i nagovješćuje najcrnji financijski scenarij, s upitnom isplatom plaća i s krajnje neizvjesnom projekcijom za 2009. godinu, dotle stižu zahtjevi za nabavu jedne letjelice.

Rasprava na Vladi
Vjerojatno po uzoru na Zagreb, koji planira nabaviti oklopno vozilo i bespilotnu letjelicu, što je dočekano na nož u hrvatskoj javnosti zbog potrebe financijskih ušteda i ‘stezanja remenja’, tako je Uprava za inspekcije poslove Federacije Bosne i Hercegovine zatražila nabavu helikoptera.

Ta je točka službeno dostavljena na raspravu u federalnoj Vladi i trebala bi biti na jednoj od sljedećih sjednica. Ova nabavka bi se trebala realizirati u sljedećoj godini. Iako nije precizno naveden iznos, za nabavu helikoptera trebalo bi izdvojiti najmanje 2,5 milijuna eura iz federalnog proračuna.

Toliko se na svjetskome tržištu treba izdvojiti za slabije opremljene helikoptere. Ovisno, pak o proizvođaču i tehničkim karakteristikama, cijena helikoptera koji se koriste u civilnom zrakoplovstvu doseže i pet milijuna eura. Pritom je dostavljeno i objašnjenje u kojem se navode ‘iznimni’ razlozi za nabavu helikoptera Upravi inspekcijskih poslova, koja se ni u kojem slučaju ne mogu opravdati.

Neispravne letjelice
Naime, ta se uprava bavi inspekcijama u turističkoj djelatnosti, provodi zdravstveno-farmaceutske inspekcije, ima poseban odjel za inspekcije rada, kao i urbanističko-ekološke inspekcije. Rad uprava obuhvaća i prometne, poljoprivredne, šumarske, vodoprivredne i veterinarske inspekcije.

Istodobno, u Bosni i Hercegovini nema dovoljno ispravnih i pouzdanih helikoptera kojima se služe Oružane snage Bosne i Hercegovine ili pak Uprava Civilne zaštite, koja bi trebala voditi ključnu riječ u pružanju pomoći u hitnim slučajevima. Veliki je problem s kojim se suočavaju Oružane snage remont i održavanje letjelica, koje se isključivo provode izvan Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije