Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boeing 737 pao u more

Snimljeno mjesto pada zrakoplova, ne očekuju da će pronaći preživjele

Foto: Reuters/PIXSELL
1/30
Autori: Hina, Vecernji list
29.10.2018.
u 12:20

Indonezijske spasilačke službe potvrdile su nesreću, dodajući da je zrakoplov izgubio kontakt sa zemaljskim službama 13 minuta nakon polijetanja.

Indonezijski zrakoplov kompanije Lion Air sa 188 putnika i članova posade srušio se u ponedjeljak u more i potonuo vrlo brzo nakon polijetanja iz Džakarte, a zasad nije poznato imali li preživjelih, priopćili su dužnosnici.

Indonezijske spasilačke službe potvrdile su nesreću dodajući da je zrakoplov izgubio kontakt sa zemaljskim službama 13 minuta nakon polijetanja.

"Zasad ne znamo ima li preživjelih", rekao je čelnik indonezijske agencije za potragu i spašavanje Muhamad Syaugi na konferenciji za novinare, dodajući da iz zrakoplova nije odaslan signal da je u nevolji.

"Nadamo se, molimo, ali zasad ne možemo ništa potvrditi", kazao je.

Tijek događaja: 

13.13 - Ne mogu živjeti bez nje, volim ju. Posljednje što sam joj rekao je da se čuva - kazao je Murtado Kurniawan čija je supruga bila u zrakoplovu.

Rekao je kako mu je naglo postalo slabo kada je preko televizije saznao da je zrakoplov pao, piše BBC.

12.21 - Lion Air je objavio imena posade zrakoplova na letu 610. Pilot Bhavye Suneja i njegov kopilot Harvino imali su zajedno više od 11 tisuća sati leta.

Posadu su činile Shintia Melina, Citra Noivita Anggelia, Alviani Hidayatul Solikha, Damayanti Simarmata, Mery Yulianda, and Deny Maula, javlja Independent.

12.00 - Indonezijske zračne snage objavile su snimku mjesta pada zrakoplova. Na površini mora vidi se mrlja, a oni su poručili kako će što prije pokušati izvući žrtve te se nadaju da ima preživjelih.

11.55Sony Setiawan izbjegao je tragediju u Indoneziji jer je zakasnio na let zbog velikih prometnih gužvi. On je stigao na aerodrom Pangkal Pinang s drugim zrakoplovom, piše SkyNews.

11.28 – Moja je procjena da nitko nije preživio – kazao je Bambang Suryo Aji, šef operacije spašavanja, i dodao kako sva tijela koja su do sada pronašli nisu više bila netaknuta te da su prošli sati od nesreće.

10.18 – Nakon samo dvije do tri minute od polijetanja zrakoplov je zatražio dopuštenje za povratak u zračnu luku u Jakarti, za što je i dobio dopuštenje, piše Independent.

10.08 – Jedan od pilota je Indijac Bhavye Suneja, potvrdila je indijska ambasada u Jakarti. 

9.50 – Edward Sirait, izvršni direktor Lion Aira, kazao je kako je zrakoplov imao tehničkih problema na prijašnjem letu no da su to popravili.

– Popravljen je u Denpasaru (Bali) te je nakon toga prebačen u Jakartu – rekao je.

Dodao je kako su inženjeri dobili instrukcije te da su imali još jedan popravak prije nego što je poletio u ponedjeljak.

– To je normalna procedura za bilo koji zrakoplov – kazao je, javlja SkyNews.

9.40 – Iako nema službenih informacija o poginulima, na Reutersu su se pojavile fotografije crnih vreća s tijelima pokraj kojih stoje spasitelji.


Iako nema službenih informacija o poginulima, na Reutersu su se pojavile fotografije crnih vreća s tijelima pokraj kojih stoje spasitelji.

Predmeti poput slušalica i pojaseva za spašavanje pronađeni su u vodama u blizini mjesta gdje je Boeing 737 izgubio kontakt.

"Već smo tamo kako bismo pomogli. Tamo su naši brodovi, helikopter nadlijeće more", dodao je Syaugi. "Pokušavamo zaroniti kako bismo pronašli olupinu".

1/12

Najmanje 23 vladina dužnosnika bila su u zrakoplovu za koji je glasnogovornik zračnih službi kazao da se pokušao okrenuti nakon što je izgubio kontakt.

"Ne usudimo se još reći koje su činjenice ili koje možda nisu", rekao je direktor Lion Aira Edward Sirait. "Zbunjeni smo i oko toga zašto se to dogodilo budući da je riječ o novom zrakoplovu", dodao je.

Foto: Screenshot/Flightradar24

CNN javlja kako je na letu bilo ukupno 189 osoba, odnosno 181 putnik, šest članova posade i dvojica pilota. Pišu i kako je među putnicima bilo jedno dijete, kao i dvije bebe.

U moru su pronašli ostatke zrakoplova, prsluke za spašavanje i mobitel.

Ovaj je zrakoplov imao tek 800 sati leta i počeo je letjeti u kolovozu ove godine. To je prva nesreća Boeinga 737 MAX koji je predstavljen 2017. godine, piše Daily Mail.

Lion Air najveća je privatna aviokompanija iz Indonezije koja operira na 126 aerodroma u Indoneziji, Singapuru, Vijetnamu, Maleziji i Saudijskoj Arabiji. 

Zajedno s tvrtkom-kćeri Wings Air, Lion Air nalazi se na listi kompanija kojima su zabranjeni letovi na području Europske unije.

Čelnik indonezijskog odbora za sigurnost prometa rekao je da ne može potvrditi uzrok nesreće, za to će se morati čekati dok se ne dođe do crnih kutija iz zrakoplova.

"Zrakoplov je moderan, prenose se podaci iz aviona i njih ćemo pregledati. Ali najvažnija je crna kutija", rekao je Soerjanto Tjahjono.

Boeing je duboko ožalošćen zbog nesreće, kazala je ta zračna tvrtka u priopćenju.

"Boeing je spreman ponuditi tehničku pomoć u istrazi nesreće", istaknula je kompanija u priopćenju.

Komentara 15

RZ
rebel.zg
08:33 29.10.2018.

Da ste barem malo zguglali prije nego ste prepisali, vidjeli bi da Lion Air nije na toj listi od 2016. https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en

VR
Vrac666
11:56 29.10.2018.

Častim naše ministre sa besplatnim avio kartama

KA
KaraMarko
15:00 29.10.2018.

Indonezija... sigurnost uzas u svakom smislu. Garuda, Air Asia, Lion...ne zna se koji je gori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije