Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAHMOS

VIDEO 'Prvi smo na svijetu iz zraka lansirali krstareću raketu'

BrahMas
Foto: Screenshot/YouTube
24.11.2017.
u 09:36

Dizajn BrahMosa baziran je na ruskoj raketi P-800 Oniks.

Prošle srijede Indija je uspješno testirala raketu BrahMos koja je lansirana sa zrakoplova Suhoj SU-30 MKI, objavile su indijske zračne snage (IAF).

Kako tvrde, oni su prvi u svijetu uspjeli uspješno iz zraka lansirati krstareću raketu. Kako piše portal Aviationist, raketa je duga 8,4 metara te ima 2500 kilograma. Ruski vojni zrakoplov trebao je proći dodatne modifikacije kako bi uspio podnijeti dodatnu težinu rakete. Navode i da Indija planira modificirati do 50 zrakoplova kako bi mogli biti opremljeni ovim raketama. 

Raketu BrahMos zajednički su razvijale Indija i Rusija, a ona se u raznim verzijama može lansirati s brodova, podmornica, a sada i s borbenih zrakoplova.

BrahMas
1/15

Rusija je navodno odgovorna za 65% komponenti, a Indija je osigurala većinu ostalih komponenti. Dizajn BrahMosa baziran je na ruskoj raketi P-800 Oniks.

Aviationist navodi kako kombinacija dometa (400 kilometara) i težine bojne glave čine značajnu prijetnju velikim ratnim brodovima, nosačima zrakoplova kao i većim metama na zemlji. Velika brzina rakete (2,8 maha) znači da bi ratni sustavi, pogotovo oni brodski, mogli imati velikih problema s presretanjem BrahMosa.

Također se navodi i da je BrahMos ''nuklearno sposoban''.

Komentara 7

Avatar zong
zong
11:24 24.11.2017.

Stvarno su moćni ti Indijci! Pitam se šta će iduće izmisliti, možda neke nagazne mine koje će bacati iz zrakoplova direkt pod noge protivnika...

Avatar superhik74
superhik74
18:28 24.11.2017.

Prvi, nakon SAD, Rusije, Francuske, Velike Britanije, Njemacke, Svedske, Argentine itd. itd.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
08:15 25.11.2017.

Pa Japanci su u II sv.ratu s aviona ispualjivali rakete_kamikaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije