Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Incident prilikom privođenja

Policija: Ukupno smo priveli 14 osumnjičenih za napad u Uzdolju, jedan je u bijegu

Policija privela drugu grupu ljudi koji su napali goste kafića u Uzdolju
Foto: PIXSELL
1/14
06.09.2019.
u 13:37

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor potvrdila nam je da je jedan od novinara prijavio incident ispred šibenskog suda, da je policija izlaskom na teren kod jedne osobe utvrdila remećenje javnog reda i mira te da će podnijeti prijavu

Nakon što je šibenska policija jučer privela novih deset od ukupno 14 osumnjičenih za napad na goste kafića u Uzdolju pokraj Knina, oni su danas privedeni u Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku. Osumnjičeni su se branili šutnjom.

"Nastavljamo kriminalističko istraživanje. Proveli smo radnje i prikupili smo dokaze te ukupno 10 osoba s područja Šibenika, Splita i Sinja od 19 do 29 godina doveli smo u policijske prostorije. Nakon istraživanja privedeni su pritvorskom nadzorniku. Za jednom osobom, za koju sumnjamo da je počinitelj, tragamo, ta je osoba u bijegu. Ukupno je 14 osoba privedeno", kazali su iz policije.

"Riječ je o kaznenim prijavama nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesne ozljeda i oštećenja tuđe stvari s obzirom na to da se radi o oštećenju iz niskih pobuda", kazali su iz policije. Dodali su da je sve povezano sa zločinom iz mržnje. Kazali su da je identitet osobe koja je u bijegu poznat jer je izdana tjeralica. Počinitelji su pripadnici navijačke skupine. Otprije su poznati policiji i to zbog navijačkih nereda, rečeno je na konferenciji za medije.

Video: Konferencija za medije šibenske policije o napadu u Uzdolju

– Policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom 19-godišnjaka, 21-godišnjakom, četvoricom 23-godišnjaka i po dvojicom 25-godišnjaka i 29-godišnjaka zbog sumnje da su počinili kaznena djela nasilničkog ponašanja u vezi sa zločinom iz mržnje, oštećenja tuđe stvari te su nanijeli tjelesne ozljede na štetu 37-godišnje vlasnice ugostiteljskog objekta i još četiri osobe, od kojih je jedna maloljetna – istaknuli su iz šibenske policije te dodali da su  osumnjičeni kao pripadnici jedne navijačke skupine iz Splita 21. kolovoza ove godine s više osobnih vozila uputili se prema mjestu Uzdolje kako bi otišli u ugostiteljski objekt, gdje su se susreli s ranije prijavljenim, znajući da se u tom ugostiteljskom objektu prati nogometna utakmica Crvena Zvezda – Young Boys. 

– U ugostiteljskom objektu susreli su se s ranije prijavljenim, a došli su s namjerom nasilničkog ponašanja prema zatečenim osobama. Nakon dolaska u Uzdolje parkirali su vozila uz cestu u blizini ugostiteljskog objekta oštećene, nakon čega je jedan od osumnjičenih izašao iz vozila i otišao pješice u navedeni kafić s ciljem izviđanja, gdje se zadržao kraće vrijeme, izvidjevši situaciju o gostima kafića, a potom se vratio do osumnjičenih. 

Foto: Policija okruga Miami-Dade/PIXSELL

Potom su se oko 22.15 sati osobnim vozilima dovezli ispred ugostiteljskog objekta u koji su ušli, zajedno s ranije prijavljenim, maskiranih lica s tzv. fantomkama, majicama i maramama, noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, dok su vozači ostali čekati u vozilima.

Ulaskom u ugostiteljski objekt, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi, osumnjičeni su verbalno vrijeđali oštećenu vlasnicu objekta i zatečene goste, uništavajući inventar ugostiteljskog objekta palicama. Potom su palicama napali zatečene goste u objektu zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima i jedan maloljetnik. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 10 osumnjičenih, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predano je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok će protiv jednog od osumnjičenih 19-godišnjaka biti podnesena kaznena prijava redovnim putem jer su tijekom ovog kriminalističkog istraživanja prikupljene obavijesti i dokazi koji ga sumnjiče za ova kaznena djela – istaknula je glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor.

Branimir Zmijanović, odvjetnik jednog od osumnjičenih, rekao je: "U ovoj fazi ne mogu vam ništa posebno kazati osim da mi je poznato da su se dečki branili šutnjom. Nakon što su obavljeni izvidi vezani za davanje iskaza pred državnim odvjetnikom, bit će prepraćeni istražnom sucu".

VIDEO Odvjetnik jednog od privedenih o tome što sad slijedi

 

Povremeno pokraj novinara prolaze nepoznati mladići. Novinare nazivaju lešinarima i psuju ih. Nekolicina mirno sjedi vidljivo potresena privođenjem njihovih prijatelja i članova obitelji.

Video: Privođenje osumnjičenih za napad na goste kafića u Uzdolju

Nakon ispitivanja bit će im određene mjere, a podsjetimo da je za četvoricu prošlog tjedna uhićenih navijača splitske navijačke skupine, koji su napali goste kafića dok su gledali utakmicu Crvene zvezde, određen jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti ponavljanja djela. Pretpostavlja se da će DORH i danas zatražiti zadržavanje privedenih koji su, kako navode iz policije, sa šibenskog, splitskog i sinjskog područja.

Novinari ŠibenikIN-a izvijestili su da se tijekom privođenja pred šibenskim sudom oko novinara koji su snimali privođenje okupilo nekoliko mladića i da su snimali novinare, pokazivali im srednji prst te ih vrijeđali. Također navode da je te mladiće policija legitimirala. 

Glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor potvrdila nam je da je jedan od novinara prijavio incident ispred šibenskog suda, da je policija izlaskom na teren kod jedne osobe utvrdila remećenje javnog reda i mira te da će podnijeti prijavu.

Ispred šibenskog suda razgovarali smo s nekoliko okupljenih za koje se pretpostavljalo da su došli dati podršku uhićenim mladićima. Vidno potresen scenom u kojoj jednog od privedenih policajci uvode u sud u lisicama, jedan član obitelji privedenoga samo nam je rekao: "A nemam ti što reći. Ja sam ga došao odvesti doma jer znam da nije ništa kriv i da ništa nije napravio".

Svi s kojima smo razgovarali prema nama su bili korektni i nisu nas vrijeđali nakon što smo se predstavili kao novinari.

Rano jutros privedene su četiri osobe, a do podneva bi ih trebalo biti ispitano svih deset. Nakon toga očekuju se izjave DORH-a i načelnika PU šibensko-kninske Ivice Kostanića. 

>> Pogledajte video: Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac posjetio je Uzdolje kod Knina

Ključne riječi

Komentara 66

MA
MarkoMaras
11:35 06.09.2019.

Vidi ti novinare, policiju zvali za srednji prst! Dragi moji mediji, vrijeđanje nije remećenje javnog reda i mira nego sloboda govora. A vi biste se trebali prvi zalagati za nju.

MI
Mimizo
11:46 06.09.2019.

kada će privesti milorada pupavca u dorh na ispitivanje zbog ratnog zločina prikrivanja istine o smrti dr Šretera

Učitelj
12:05 06.09.2019.

Podržavam vređaonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije