Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDUGO SUĐENJE

Imoćanin skoro 11 godina traži od RH odštetu koju trpi još od službe u JNA 80-ih

ustavni sud
Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2020.
u 11:18

Vještaci nisu dolazili na ročišta, a i kasnili su s nalazima bez ikakva opravdanja, ali Općinski sud u Splitu nije koristio ovlasti da ih disciplinira pa je Ustavni sud obvezao Ministarstvo pravosuđa da tužitelju za predugo suđenje isplati 18.000 kuna

Ustavni sud je Imoćaninu koji je u prosincu 2009. podnio tužbu protiv Republike Hrvatske dosudio 18.000 kuna što mu Ministarstvo pravosuđa treba isplatiti zbog predugog suđenja, a Županijski sud u Splitu slučaj mora presuditi u narednih šest mjeseci. Sudovi su mu prethodno zbog nerazumno dugog trajanja postupka dosudili 400, pa uvažavajući žalbu još 600 kuna.

Imoćanin je tužbu podnio radi naknade neimovinske štete zbog pogoršana zdravlja i povrede prava osobnosti, kao i materijalne štete koju trpi zbog potrebe za tuđu njegu i pomoć, troškove liječenja i odlazaka na kontrole i preglede. Sve je to posljedica štete koju je pretrpio još dok je služio vojnu obvezu 1982. u Nišu i 1989. u Novom Sadu.

Prvo ročište na Općinskom sudu u Splitu održano je u veljači 2011. i do prosinca 2013. održano ih je još 13. Provedeno je osam vještačenja (ortoped, internist, tri psihijatrijska i tri neuropsihijatrijska). Općinski sud je u siječnju 2014. odbio tužbeni zahtjev i obvezao tužitelja na plaćanje troškova parnice. Pozvan je da plati pristojbu od 2960 kuna, pa ga je sud u novom rješenju obvezao da plati 5290 kuna pristojbu, na što je podnio prigovor u povodu kojeg je sud ispravio svoje rješenje navodeći kako nije riječ o pristojbi na "odluku" već na "žalbu".

Županijski sud u Splitu je u lipnju 2015. ukinuo prvostupanjsku presudu. Nova, također odbijajuća presuda, donesena je u prosincu 2019. na koju je u siječnju ove godine podnesena žalba i spis je od srpnja u Županijskom sudu u Splitu.

Predsjednik Općinskog suda u Splitu još je u travnju 2016. naložio da se predmet riješi što brže, a najkasnije za osam mjeseci. Ali, nije riješen jer je određeno vještačenje. Tada je od Županijskog suda u Splitu tužitelj zatražio naknadu zbog nerazumno dugog suđenja, koja mu je i dosuđena u iznosu od 400 kuna te je Općinski sud u Splitu u srpnju 2017. obvezan da presudi u roku od šest mjeseci. Tužitelj se žalio tražeći 17.000 kuna, ali mu je Vrhovni sud dosudio još 600 kuna.

Premda je vijeće Ustavnog suda kojim predsjeda Ingrid Antičević Marinović zaključilo da se radi o složenijem predmetu s brojnim složenim vještačenjima zbog obimne medicinske dokumentacije, brojnih oboljenja i proteka vremena, zbog predugog suđenja dodijelili su kao primjerenu naknadu od 18.000 kuna.

Problem je bio i u lošoj procesnoj disciplini pojedinih vještaka, jer su izostajali s ročišta i prekoračivali rok za izradu nalaza i mišljenja, bez da su za to navodili opravdane razloge. Unatoč tomu, Općinski sud u Splitu nije koristio procesna ovlaštenja s kojima je mogao utjecati na takva ponašanja vještaka, upozoreno je u odluci Ustavnog suda. Nesklonost sudskom sankcioniranju procesne nediscipline jedan je od razloga predugih suđenja u Hrvatskoj.

Kontaktirali smo odvjetnicu koja zastupa tužitelja ali kaže kako nema ovlast stranke da bilo što govori o predmetu, a ne vidi ni koji bi interes imao u javnom iznošenju slučaja.

Ključne riječi

Komentara 7

JU
Jura
11:57 14.10.2020.

Ovaj lik je pogriješio adresu. A ovi koji su prihvatili tužbu, ili ne znaju u kojoj državi žive, ili to rade svjesno. Bilo kako mislim da je došlo vrijeme, da se kaže, dosta.

Avatar Forumas
Forumas
13:14 14.10.2020.

hrvatsko sudstvo je mafijaska organizacija koja je povezana sa osiguranjima i sa vecinom odvjetnika. govorim iz vlastitog iskustva.

JU
Jura
11:55 14.10.2020.

Ovaj lik je pogriješio adresu. A ovi koji su prihvatili ovu tužbu, morali bi na pregled u neku dobru psihijatrijsku ustanovu. A možda to i svjesno rade. Nevjerojatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije