Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
viteška prošlost

Ime gradu davno odredili Ivanovci

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
15.06.2018.
u 12:00

U Ivancu se danas mogu razgledati i negdašnji ostatci Starog grada, koji je nakon rata srušen, a na ostacima temelja provode se arheološka iskapanja.

Ne treba dvaput pogađati po kome je Ivanec dobio ime. Po nekom Ivanu, zar ne. Ali, po kojem?

U tom kraju kažu da ime potječe od kapelice sv. Ivana Krstitelja koju su podigli vitezovi Ivanovci. Na područje Ivanca doselili su se, inače, sredinom 12. stoljeća. U Ivancu se danas mogu razgledati i negdašnji ostatci Starog grada, koji je nakon rata srušen, a na ostacima temelja provode se arheološka iskapanja.

U čast drugog posjeta pape Ivana Pavla II. ponovno je obilježen put kojim su romari (hodočasnici) iz Ivanca i okolnih naselja desetljećima pješice hodočastili u Svetište Majke Božije Bistričke u Mariji Bistrici. 

Put je obilježen znakovima - bijeli križ na žutom kvadratu. Duž puta postavljene su i posebne oznake za odmorišta, izvore pitke vode, a da se prođe 28 kilometara, treba oko osam sati lagana hoda. To je prvi obilježeni romski put u Hrvatskoj. 

Samoposluga iz '56, prva u jugoistočnoj Europi

Prvo samoposluživanje u jugoistočnoj Europi otvoreno je 17. prosinca 1956. u - Ivancu. Isprva su ljudi bili skeptični prema malom mjestu prepunom robe za koje su smatrali da je svojevrsna zamka policije. Ideja samoposluživanja došla je od čelnika tadašnjeg Ivanečkog magazina Andrije Severa i Stjepana Putareka.

Prostiralo se na 70 četvornih metara i do 1957. je radilo dvokratno - kažu u TZ-u. U veljači 1963. odtud je na put krenula i prva trgovina na kotačima. Vozilo je danas u vlasništvu Turističke zajednice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije