Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIDAR LONGIN

Imamo dokumente: 'HDZ-ov župan je 90-ih do nesvijesti premlatio dvojicu hrvatskih vojnika'

Foto: Večernji list/PIXSELL
1/3
30.04.2021.
u 21:21

Obimna dokumentacija iz koje nedvojbeno proizlazi kako je današnji HDZ-ov župan iz Zadra provodio brutalnu silu nad dvojicom hrvatskih vojnika devedesetih godina

Nakon optužbi članova Akcije mladih protiv zadarskog župana Božidara Longina da je kao vojni policajac premlaćivao hrvatske vojnike, Večernji list objavljuje i dokumente koje su nam dostavili  iz zadarske oporbe. Riječ je o dokumentima u kojima vojnici od kojih je jedan navodno zbog premlaćivanja postao i invalid opisuju događaj iz 1991.godine. Tu je i izvješće iz SIS-a, a sve možete pogledati u prilogu.

OBJAVLJUJEMO Izvješće SIS-a, liječnička izvješća, izjave žrtava te dokumente koji potvrđuju da su žrtve bili hrvatski vojnici

 

Podsjetimo  na konferenciji za novinare Marijana Botić iz Akcije mladih rekla je:

"Prekjučer smo zaprimili obilnu dokumentaciju koja upućuje na ozbiljan događaj iz 1991. godine i koja nas je šokirala. Dostavili smo svu dokumentaciju Državnom odvjetništvu, zajedno s istražnim zakonom. Dokumenti Službe sigurnosti RH i dokumenti Ministarstva obrane nepobitno ga terete za djela koja se svrstavaju u članak 9. kaznenog zakona, a koja se odnosi na zločine iz rata, a za to nema zastare. Djela su šokantna jer se radi o pogreški o postupanju prema dvoje hrvatskih vojnika kojima su oni svjedočili, a zasniva se na tome da je Božidar Longin, tada ratni policajac, premlatio dvojicu hrvatskih vojnika, udarcima u glavu, prsa, vrat i leđa više od 50 puta, dok jedan od njih nije pao u nesvijest. To premlaćivanje počinjeno je pogreškom, pa se možemo zapitati kako su prolazili pripadnici suprotstavljene vojske ako je tako premlatio dva hrvatska vojnika. Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država. Tu pravnu državu spriječio je HDZ zato što ove dokumente državne službe i ministarstva posjeduju već 30 godina. Na osnovi tih dokumenata jedan od tih vojnika dobio je i invaliditet".

Zadarski župan Božidar Longin preko svog glasnogovornika je izjavio:

"Ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu i na svoj doprinos u stvaranju naše države, od dobrovoljačkih postrojbi pa do slavne Oluje. Podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija koristi u svrhu prljave predizborne kampanje samo pokazuje bezidejnost i ispraznost njihove politike.  Kada netko nema ni viziju ni program, onda se vraća 30 godina unatrag umjesto da gleda prema budućnosti. Svoju radnu energiju želim i dalje usmjeriti na budućnost i dobrobit građana. Nastavit ćemo, sigurno i dalje, razvijati Zadarsku županiju i stvarati bolje uvjete života svih naših stanovnika".

Komentara 34

SE
sexmaker
22:49 30.04.2021.

S obzirom, da ovi iz omladinske akcije imaju informacije od prije 30 godina, možda bi mogli pomoći i u traženju nestalih ubijenih Hrvata...

VI
vidum
08:26 01.05.2021.

Dokazi da je nasilnik, osiguravaju mu pobjedu u prvom krugu. Moguće samo u Hrvatistanu.

PO
polifonije
13:27 01.05.2021.

Među hrvatskim vojnicima bila je većina pravih branitelja na koje možemo biti ponosni i zahvalni do groba, ali na žalost bilo je i dosta vucibatina, probisvijeta, besposličara koji su postali vojnici zbog redovne opskrbe cigaretama, alkoholom, sigurnom plaćom koji su bili sramotahrvatske vojske. Na žalost mnogi takvi umirovljeni dobili stanov i ostali problemi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije