Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAZVALI KONFERENCIJU

Akcija mladih: Župan Longin u ratu premlatio hrvatske vojnike do nesvijesti, Ministarstvo je sve znalo

Foto: PIXSELL/Screenshot
1/3
30.04.2021.
u 13:16

Iz AM tvrde da su optužbe potvrdili i oštećenici, a Marijana Botić zatražila je zaštitu policije

Božidara Longina, HDZ-ova zadarskog župana Akcija mladih prijavila je DORH-u zbog premlaćivanja dvojice hrvatskih vojnika tijekom rata.

Naime, Marijana Botić iz AM podnijela je kaznenu prijavu za ratni zločin protiv Longina kojeg optužuje da je kao vojni policajac premlatio dva Hrvatska vojnika, a zbog čega je jedan, kako je istaknula, postao i ratni vojni invalid. Novinarima je dostavljeno i izvješće iz SIS-a, kao i rukom pisana svjedočanstava u kojima se optužuje zadarski župan Božidar Longin.

Iz AM tvrde da su optužbe potvrdili i oštećenici, a Marijana Botić zatražila je zaštitu policije. Zatražili smo odgovor na sve i od Božidara Longina, kandidata za zadarskog župana i na ovim izborima. 

– Prekjučer smo zaprimili obilnu dokumentaciju koja upućuje na ozbiljan događaj iz 1991. godine i koja nas je šokirala. Dostavili smo svu dokumentaciju Državnom odvjetništvu, zajedno s istražnim zakonom – kazala je Marijana Botić. 

– Dokumenti Službe sigurnosti RH i dokumenti Ministarstva obrane nepobitno ga terete za djela koja se svrstavaju u članak 9. kaznenog zakona, a koja se odnosi na zločine iz rata, a za to nema zastare. Djela su šokantna jer se radi o pogreški o postupanju prema dvoje hrvatskih vojnika kojima su oni svjedočili, a zasniva se na tome da je Božidar Longin, tada ratni policajac, premlatio dvojicu hrvatskih vojnika, udarcima u glavu, prsa, vrat i leđa više od 50 puta, dok jedan od njih nije pao u nesvijest – objasnila je. 

– To premlaćivanje počinjeno je pogreškom, pa se možemo zapitati kako su prolazili pripadnici suprotstavljene vojske ako je tako premlatio dva hrvatska vojnika – naglasila je. 

– Imamo svjedočenja tih vojnika i teško je to čitati. Zaslužili su dobiti zadovoljštinu nakon 30 godina i da se napokon uspostavi pravna država. Tu pravnu državu spriječio je HDZ zato što ove dokumente državne službe i ministarstva posjeduju već 30 godina. Na osnovi tih dokumenata jedan od tih vojnika dobio je i invaliditet. 

Botić dalje tvrdi da se nepobitno radi o Božidaru Longinu jer to pokazuju i svjedočenja i izvješća SIS-a. 

– Ta dvojica branitelja trebali su biti direktori Hrvatskih šuma, dožupani i župani, a ne Božidar Longin – kazala je te nadodala kako to branitelji ne zaslužuju te pozvala sve braniteljske udruge da ih podupru. 

- Ponosan sam na svoju ulogu u Domovinskom ratu i na svoj doprinos u stvaranju naše države, od dobrovoljačkih postrojbi pa do slavne Oluje. Podvale i konstrukcije kojima se današnja opozicija koristi u svrhu prljave predizborne kampanje samo pokazuje bezidejnost i ispraznost njihove politike.
 
Kada netko nema ni viziju ni program, onda se vraća 30 godina unatrag umjesto da gleda prema budućnosti. Svoju radnu energiju želim i dalje usmjeriti na budućnost i dobrobit građana. Nastavit ćemo, sigurno i dalje, razvijati Zadarsku županiju i stvarati bolje uvjete života svih naših stanovnika - istakao je u odgovoru HDZ-ov župan Božidar Longin.

 

Komentara 34

RS
rasta sev
13:44 30.04.2021.

Da li je istinita ova priča? Ako je onda župan mora u pržun i pod istragu ako nije onda mlada dama na sud radi klevete u svakom slučaju DORH opet ima posla.

SN
sasa.novak.58
13:24 30.04.2021.

Ako voliš Hrvatsku, onda si zahvalan kad te prebije HDZ-ov župan.

HA
hagar
13:59 30.04.2021.

De vi botovi, ne koristite toliko izraze poput "orjuna" odmah se zna da ste po narudžbi. Malo stila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije