Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

Imali su veliku najezdu stršljena, a sada su otkrili gdje se skrivalo divovsko gnijezdo

gnijezdo stršljenova
Foto: JU Međimurska priroda
1/3
29.07.2020.
u 20:10

Stršljen je naša najveća osa. Gnijezdo gradi u rupama drveća, na tavanima i zapuštenim krovovima kuća

Prije par godina opazili smo oko našeg doma i kuće pomalo nevjerojatnu najezdu stršljena. Ali, nismo nikako mogli detektirati i locirati mjesto odakle zapravo lete i dolaze ovi opasni kukci - rekla je djelatnicima Javne ustanove Međimurska priroda Blanka Janušić Klaić. Sad je riješen misterij odakle su ti kukci izlijetali. Na tavanu kuće u selu Vučetincu ugledali su veliko gnijezdo, srećom, neaktivno.

- Gnijezdo je širine gotovo metar, sjajno je očuvano. Vidjeli smo to na fotografiji koju nam je Blanka pokazala, pitajući želi li ga možda Međimurska priroda s namjerom pokazivanja kao eksponata na školskim radionicama i neke druge svrhe - napominju u Međimurskoj prirodi čiji su djelatnici otišli po gnijezdo. Sara Janković hrabro je odvojila stršljenovo gnijezdo od tavanske grede za koje je bilo pričvršćeno. Gnijezdo je, veli, lagano, kao da je izgrađeno od mekanog paperja.

 

Foto: JU Međimurska priroda

 

– Mi možemo ukloniti neaktivna gnijezda, dakle ona gdje nema stršljena. Ako je riječ o gnijezdu koje je aktivno i u kojem još uvijek obitavaju kukci kao što su ose i stršljeni, tada preporučujemo pozvati Bioinstitut Čakovec i njihovu službu za obavljanje poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Stršljen je naša najveća osa. Gnijezdo gradi u rupama drveća, na tavanima i zapuštenim krovovima kuća. Stoga je potreban oprez kod njihovih čišćenja i rekonstrukcije jer ubodi stršljena i osa znaju biti vrlo neugodni i bolni. Građanima ne preporučujemo samostalno ih uništavati i skidati, posebice ako su gnijezda aktivna. Stršljeni su inače korisni kukci i ako nema potrebe njihova gnijezda ne treba uništavati - ističu u Međimurskoj prirodi.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Gospodin Maminjo
Gospodin Maminjo
20:39 29.07.2020.

Zna biti neugodno kada ne poneses na voznju motorom motorističke rukavice pa ti se zabije u šaku pri malo većoj brzini, ne želim ni pomišljati kako je ovima koji se nađu bez kaciga

ST
Stipan
08:40 30.07.2020.

I beštija ima pravo živit.

DU
Deleted user
21:14 29.07.2020.

Meni su se nekakve ose naselile u kutiji od roletne pa sam ih nekim sprejom sa mlazom do 4 metra potamanila. Nije se na balkon moglo izaći od njih. A tek stršljeni koji su opasniji, ajme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije