Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AZIJSKI STRŠLJEN

Europi prijeti opaka vrsta kukaca: Njihov ubod može ubiti, a nemilosrdno se šire

Azijski stršljenovi
Foto: GettyImages
1/2
04.06.2020.
u 09:29

Ova vrsta je nemilosrdni ubojica letećih insekata, posebice pčela koje mogu na dan pojesti i do 50.

Vrsta azijskog stršljena zabilježena je prvi puta 2004. godine u Francuskoj, odakle su se proširili po ostatku Europe. Sad je mala skupina stručnjaka u Velikoj Britaniji počela je borbu s ovom vrstom kako bi spriječili njihovo širenje. 

Ova vrsta je nemilosrdni ubojica letećih insekata, posebice pčela koje mogu na dan pojesti i do 50. u slučaju da se osjete ugroženima, tad napadaju u velikim skupinama, a u Europi je bilo zabilježeno više smrtnih slučajeva od uboda ove vrste stršljena. 

Britanska asocijacija pčelara objavila je kako su pronašli novo gnijezdo na području Monmounthshire u selu Rogiet, no ne mogu biti sigurno je li ono uništeno. 

- Bilo je toliko malo da sam se usudila skinuti ga - izjavila je 37-godišnja Siân Fry čiji je suprug Ben pronašao gnijezdo na krovu njihove vrtne šupe. Ona je fotografiju uploadala na aplikaciju koju je za ovakve slučajeve osmislio Odjel za hranu, okoliš i ruralnu politiku, PIŠE Daily Mail. 

U slučaju da je kraljica preživjela, tad će ona negdje drugdje početi s novim gnijezdom što predstavlja dovoljno dobar razlog za zabrinutost, pogotovo nakon što se zna što se dogodilo u Galiciji u Španjolskoj gdje se taj problem ignorirao. 

Naime, 2014. godine tamo je zabilježeno samo 4 gnijezda, a danas ih ima oko 10 tisuća. 

Pronalazak gnijezda samo je dio izazova. Naime, stršljeni rade gnijezdo tako da uzmu drvo koje truli i povežu ga sa svojom slinom. U ovo doba godina gnijezdo može biti veličine teniske loptice, dok do jeseni može biti veće i od kante za smeće. No, zbog toga što stršljeni koriste ono što pronađu u prirodi teško ih je zapaziti. 

Bob Hogge koji predvodi tim koji pronalazi i uništava gnijezda samo prošle godine su uništili 73 gnijezda te se nadaju kako će i ove godine biti jednako uspješni. 

 

Komentara 1

VL
_________
21:06 04.06.2020.

Ako je zbog korone sve stalo, zašto ne bi i zbog ovog? Ajmo opet sve pozatvarati i ljudima zabraniti rad i slobodno kretanje. Pod hitno u Ustav uvrstiti obavezu svakodnevnog održavanja prijenosa tiskovnih konferencija nacionalnog stožera, u trajanju od 14 do 15 sati, s priopćenjem o broju današnjih i ukupnih napada insekata na ljude. Ovaj put ima da predstava traje sve dok se ne pronađe lijek ili cijepivo koje štiti od uboda ovih insekata, s mogućnošću popuštanja mjera kroz cca dva mjeseca, uz obavezno nošenje pčelarskih odijela prilikom izlaska na otvoreno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije