Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Irak

I Francuska se sprema u rat

Kurdish peshmerga troops participate in an intensive security deployment against Islamic State militants on the front line in Khazer August 8, 2014. U.S. warplanes bombed Islamist fighters marching on Iraq's Kurdish capital on Friday after President Barac
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
09.08.2014.
u 22:26

Ne vidim da se Amerikanci pripremaju za veliku vojnu operaciju, kaže Lošo

Nakon dva dana američkih zračnih udara na položaje ISIL-a u Iraku situacija se na terenu promijenila. Načelnik stožera Babaker Zebari kazao je kako se već vide rezultati.

Američki zračni udari zaustavili su pohod ISIL-a prema gradu Erbilu, a iračka vojska i snage kurdske Pešmerge krenuli su u kontraofenzivu – istaknuo je Zebari, naglasivši da su Iranci, kurdski Pešmerge i američki stručnjaci osnovali zajedničko zapovjedništvo te pripremaju kopnene napade na snage ISIL-a uz potporu borbenih helikoptera iračke vojske.

Pranje američke savjesti

Uz bombardere F/A-18 u napadu sudjeluju i bespilotne špijunske letjelice koje ciljano raketiraju položaje boraca ISIL-a te su tom prilikom likvidirani islamisti koji su pucali iz minobacača blizu Erbila, prijestolnice iračkog Kurdistana. U američkim je napadima, priznao je ISIL, ubijeno 90 boraca, a ranjeno nekoliko desetaka. Među ubijenima je i Bošnjak Emrah Fojnica, bosanskoj javnosti poznat kao pomagač Mevludina Jašarevića, koji je pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je spreman razmotriti šire vojne zračne udare protiv islamističkih skupina u Iraku te naglasio da neće dopustiti ostvarenje njihova plana za stvaranje kalifata u Siriji i Iraku. Američka javnost skeptična je i ne vjeruje da će zračni udari na islamiste biti učinkoviti. U vrijeme dok su njihovi zrakoplovi gađali islamističke ciljeve, predsjednik Obama bio je suočen s dubokim sumnjama, čak i u svojoj administraciji, da će ta ograničena misija biti dovoljna za promjenu snaga u Iraku te vjeruju da će kopnena akcija biti nužna i jedino rješenje za uništenje islamista. S američkom javnošću slaže se i admiral Davor Domazet Lošo, bivši načelnik glavnog stožera HV-a.

– Kao strateg i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a, smatram da su ti zračni udari simbolični. Ako to bude neozbiljna vojna operacija, neće potpuno poraziti ono što je nastalo kao kalifat. U ovom trenutku ne vidim da se Amerikanci pripremaju za veliku vojnu operaciju sa svjetskim razmjerima i ne vidim neko ozbiljno rješenje u skoroj budućnosti – istaknuo je Lošo te dodao kako su, prema njegovu mišljenju, američki zračni napadi samo pranje njihove savjesti jer zapravo oni su najveći krivci za stvaranje kalifata na području Iraka i Sirije zbog intervencije u Iraku 2003. i rušenje Sadama Huseina, koji je sve uspijevao držati pod kontrolom.

Foto: VLm

U kampanju protiv ISIL-a uključila se i Britanija, koja je potvrdila da će pokrenuti dostavu humanitarne pomoći iz zraka, a nije isključena ni mogućnost uključivanja u vojnu misiju. Neposredno nakon što je Velika Britanija nagovijestila svoje uključivanje u vojnu misiju oglasio se i francuski predsjednik François Hollande, koji je rekao kako je i Francuska spremna uključiti se.

Crvena linija za Amerikance

– Međunarodna zajednica ne može ignorirati prijetnju koju predstavlja napredak ove terorističke skupine, ne samo Iraku već i cijeloj regiji. Francuska će razmotriti sa SAD-om i drugim međunarodnim partnerima koje se akcije moraju poduzeti kako bi se zaustavila patnja civila. Spremni smo preuzeti odgovornost – rekao je Hollande. ISIL je mogao, ali i morao znati da će njihov ulazak na prostor Iračkog Kurdistana biti "crvena linija" za SAD zbog njegovih interesa na tom području. Sada se nameće pitanje hoće li se američke zračne snage koncentrirati isključivo na obranu granica Iračkog Kurdistana ili će proširiti svoju kampanju na cijeli prostor sjevernog Iraka.

>> Objavljena snimka: Amerikanci napali militante ISIL-a

>> Jezive poruke pristaša ISIL-a Amerikancima na Twitteru: 'Vi ste meta svakog muslimana na svijetu'

Komentara 80

IC
ice12
00:59 10.08.2014.

Vrijeme da se satre ta crna zastava sa zmijama i crvima po njoj.

ST
Startrack
01:32 10.08.2014.

Evo vidite razni Abdulahi sto se oglasavate na ovom forumu cak su i blesavi Hrvati na strani Amerike i ostalih zapadnih zemalja ovaj put. Ne postoji nikakva zavjera Amerike, Zapada, Zidova i Rotshilda. Svo zlo je islam i to je to.

Avatar Lutkica
Lutkica
00:00 10.08.2014.

diže se istok i zapad, diže se sjever i jug...NATO kreće u napad..islam će platiti dug

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije