Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'stari' neprijatelji

I danas na suprotnim stranama: Čačić bi ugljen, a Holy plin

Mirela Holy,Radimir Čačić
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/5
13.11.2014.
u 16:04

Strateški projekt za Hrvatsku je LNG na Krku sa TE Plomin na plin, smatra Mirela Holy dok se Radimir Čačić umjesto plina zalaže za ugljen

U panelu o održivom razvoju i zaštiti okoliša održanom poslijepodne na savjetovanju ekonomista u Opatiji glavnu su riječ vodili Radimir Čačić i Mirela Holy čije se stajališta, očekivano, razlikuju. Holy je istakla da se u nas koncept održivog razvoja ne primjenjuje dodajući da se Hrvatska u energetskom smislu ne razvija na pravi način i ne ide u pravcu energetske neovisnosti. Čačić je, pak, pozivajući se na nove zakonske odredbe, rekao da će one, napokon, prekinuti "igru s emocijama "u ekologiji i na prvo mjesto staviti struku i najbolje raspoložive tehnologije i ekološke standarde u razvojnim projektima.

Strateški projekt za Hrvatsku je LNG na Krku sa TE Plomin na plin, a ne na ugljen jer termoelektrana na ugljen nije isplativa i nije kompatibilna sa obnovljivim izvorima energije koji su budućnost - rekla je Holy dodajući i da se protivi projektu HE Ombla ne samo zbog ugrožavanja bioraznolikosti već i zbog sigurnosnih razloga. Čačić, pak, smatra da plominska termoelektrana treba biti na ugljen i da Hrvatska mora imati temeljnu proizvodnju energije, uz druge obnovljive izvore energije.

Foto: Goran Kovacic/pixsell

- Uvijek treba razmišljati strateški, dosta je paušalnih i diskrecijskih ocjena, ne može se raditi kako se nama čini već kako kaže struka – ponovio je Čačić uz poruku da je, za razliku od Holy, podržava i projekt HE Ombla.

Čačić i Holy osvrnuli su se na projekt istraživanja nafte i plina u Jadranu. Slažu se da su ekološke opasnosti prisutne, no Čačić je naveo da je svakako za istraživanja uz najveću moguću zaštitu i poštivanje ekoloških standarda i da se nada da će se "nešto naći" pa će Hrvatska imati određene koristi. Za M. Holy eksploatacija Jadrana nije samo dvojbena zbog ekoloških rizika već i zbog, rekla je, gubitka energetske samostalnosti jer su ustupljeni podaci u čije je prikupljanje INA uložila veliki novac pa je upravo zbog toga na "vidiku" međunarodni skandal.

>>'Marubeni, dalje ruke od Plomina'

>>Debeljuh: Ulazite u rizičan projekt, ne odustajemo od borbe za svoja prava!

Komentara 15

Avatar 2222
2222
16:50 13.11.2014.

Mislim da je Cacic ostario I da mu vise nije potrebna sugestija o danasnjem zivotu I poslovanju.Ugalj je zadnja mogucnost za bolji zivot,ali Cacic misli drugacije preko uglja dobiva slabo placenu radnu snagu a bolji profit kojeg ce unistiti losimim radom.Sad svijet okrece glavu prema jednostavnijim servisima I manje opsnim koristenjem.Ugalj je otrovni product I unistio je vec do sada jedan veliki dio pucanstva u vrijeme komunizma .Stoga cacicu procitaj malo proslost hrvatskog naroda I pocmi razmisljati sta je korisnije za ovaj svijet.Kod plinskih koristenja vise je zaposlenih I industrijski I raznim servisnim radovima.To je sigurna grana koju mi mozemo naci I na nasem trzistu tako da ne kupujemo tudje vec svoje I svoje ljude zaposlimo. U.H.P.I.

DU
Deleted user
16:45 13.11.2014.

zatvor je na Čačića ostavio duboki trag i nenadoknadivu štetu...politika kao postpenalni prihvat mu je bez veze

DU
Deleted user
18:00 13.11.2014.

Ugljen ili plin? Nijedno. Uopće ne mogu vjerovati da je ovo izbor. Kad se cijeli svijet okreće obnovljivim izvorima energije, mi ostajemo negdje u prošlosti. I onda mi je najbolje kad vlastodršci neke skupine ljudi u hrvatskom društvu nazivaju zaostalima,, da žive u srednjem vijeku, itd... a sama Vlada i oni koji bi trebali pokrenuti Hrvatsku ne vide dalje od sredine 20. stoljeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije