Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplave u BiH

I dalje izvanredna situacija, rijeka Una premašila kritičnu točku

Poplave u BiH
Foto: Federalna Uprava Civilne Zaštite
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.02.2019.
u 09:23

Na graničnom prijelazu Gunja-Brčko zbog nestabilnosti mosta na snazi je zabrana prometa za teretna vozila i autobuse

Stanje na poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini tijekom noći na ponedjeljak djelomice je normalizirano no u nekoliko mjesta u središnjem dijelu te zemlje i daje su na snazi izvanredne mjere, potvrdili su u ponedjeljak ujutro iz uprave Civilne zaštite Federacije BiH.

Iako je stanje na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona te Kantona Sarajevo nešto bolje nego jučer, jutros je i dalje izvanredna situacija na području Busovače, Kaknja, Jajca i Nemile, piše Klix.ba.

Vodostaji većine rijeka u BiH koji su u nedjelju naglo porasli sada stagniraju a kako se očekuje da neće biti novih obilnih oborina pretpostavka je kako neće biti ni izlijevanja iz njihovih korita. Najviši vodostaj trenutačno je dosegnula rijeka Bosna i ona u Zenici  premašuje 400 centimetara. Vodostaj Une u Bihaću dostigao je 114 centimetara što je 14 centimetara iznad kritične točke a u Martin Brodu na granici s Hrvatskom je još i veći i na razini je od 146 centimetara. Visina vode Sane u Sanskom Mostu u ponedjeljak ujutro bila je na 337 centimetra i ispod je kritične točke. 

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je promet na magistralnoj cesti M-16.4 Novi Travnik – Bugojno na ulazu u Bugojno te se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija. Zbog izlijevanja rijeke Plive vozila prometuju naizmjenično jednim trakom na magistralnoj cesti M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero. Zbog kiše i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na cestu. 

Vodostaj u Kaknju je rastao, ali su se rijeke povukle u svoja korita. U Općini Kakanj, kao i u Busovači, tijekom noći bile su angažirane noćne smjene pripadnika općinske civilne zaštite koji su radili nasipe te štitili objekte pokraj rijeka.

HAK javlja kako je na graničnom prijelazu Gunja-Brčko zbog nestabilnosti mosta na snazi zabrana prometa za teretna vozila i autobuse.

Stanje elementarne nepogodne proglašeno u nedjelju i dalje je na snazi u općinama Busovača, Kakanj, Jajce i Nemila. Na terenu su angažirane stotine pripadnika civilne zaštite s terenskim vozilima i čamcima i dežuraju kako bi reagirali u slučaju novih poplava a istodobno pomažu lokalnom stanovništvu u saniranju šteta na objektima. U nedjelju su zbog naglog izlijevanja manjih rijeka iz njihovih korita poplavljeni deseci stambenih objekata, uglavnom na području Busovače i zeničkog naselja Tetovo. U Sarajevu je rijeka Željeznica gotovo u cjelosti srušila novoizgrađeni pješački most u naselju Ilidža.

Pogledajte i video poplavljenog parkirališta u Sigetu u Zagrebu:

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:02 04.02.2019.

Sad će to raznorzane udruge za zaštitu građana riještit. Mislim i poplava isto ugrožava ljude.. nismo istanbulsku bez veze potpisivali!!!!

Avatar Kljusar
Kljusar
10:23 04.02.2019.

Nisu očekivali da će se snijeg otopiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije