Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE

HZJZ objavio nove objedinjene upute: Evo što se mijenja

Foto: PIXSELL/HZJZ
27.10.2020.
u 17:33

Između ostalog, postrožen je klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika pa je sada potrebno minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas nove preporuke u koje su uključene izmjene vezane uz kriterije za testiranje, prekid izolacije i karantene. 

Izmjene u odnosu na raniju verziju:

- prema odluci Eskpertne skupine kriznog stožera MZ, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana uz pojačano pridržavanje mjera za sprječavanje infekcija po izlasku iz izolacije. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana.

- kriteriji za prekid izolacije podijeljeni su na četiri kategorije bolesnika: oboljeli s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, oboljeli s teškom kliničkom slikom, oboljeli koji je imunokompromitiran/korisnik/djelatnik kolektiva s osjetljivom populacijom i asimptomatski oboljeli od COVID-19.

- klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma (u prethodnoj verziji je bio jedan dan).

- sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku na kojem se uzima bris njihovom djetetu).

Cijeli dokument s detaljnim uputama možete pronaći ovdje.

 

>> VIDEO Ministar Vili Beroš: Naredio sam potpunu mobilizaciju zdravstva

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar gunner12345
gunner12345
17:42 27.10.2020.

5 dana do lockdowna

LA
larala
21:38 27.10.2020.

Istina, niti testirate učenike niti testirate medicinske djelatnike ako su došli u kontakt sa oboljelim, čeka se pojava simptoma a, onda još tjedan dana da dobijete termin za testiranje, tko ima sreće prije će ozdraviti nego li se testirati ... I, obzirom da se danas na stranicama HZJZ za testiranje možete naručiti tek 2.11. ovaj tjedan će biti laganini a, tek za dva ćemo imati stanje od danas. HDZ-ovska borba protiv širenja virusa. Kad nema reagensa, testiraju 2 puta više nego kad su ga imali.

DU
Deleted user
17:52 27.10.2020.

ne razumijem u Italiji su ona tri učitelja engleskog zadržana u karanteni skoro dva mjeseca jer je jedan od njih sedam uzastopnih testova bio pozitivan bez simptoma a iz karantene su izašli nakon dva uzastopna negativna testa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije