Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNATELJ HZJZ

Capak: Ne pripremamo nove mjere, pratimo što će se događati s ovima

Zagreb: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica
Emica Elvedji/PIXSELL
20.10.2020.
u 20:23

Ustvrdio je kako u ovom trenutku ne pripremaju nikakve nove mjere, već apeliraju da se primijene one mjere koje je već donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirao je povećani broj oboljelih u proteklim tjednima u Hrvatskoj.

- Nažalost zbog velikog broja zaraženih incidencija je jako skočila i imamo preko 200 zaraženih na 100.000 u 14 dana, što je loše. Još prošli tjedan smo relativno dobro stajali s nešto više od 100 zaraženih na 100.000, međutim, sd zbog ovih brojki preko 1000 i slično, sad nam je jako skočila incidencija", kazao je Krunoslav Capak za N1 i dodao da nema govora o eksponencijalnom rasti.

Naveo je kako Hrvatska nema eksponencijalni rast jer bi to značilo da je brojka eksponentno rasla od jučer do danas što se nije dogodilo. 

- Imamo velike brojke, imamo veliki rast, ali nemamo eksponencijalni rast - dodao je. 

VIDEO: Igor Štagljar otkrio koliko će nam još trebati da pobijedimo virus: Toliko se još možemo strpiti

KOHOM se danas usprotivio činjenici što će liječnici obiteljske medicine ubuduće tražiti kontakte zaraženih.  

- Nije točno da je to došlo bez najave, jer sam ja postavio to pitanje već na sjednici Ekspertne skupine kriznog stožera koja je bila prije tri tjedna. Međutim, od tada je situacija eskalirala. Tada smo dobili negativan odgovor od strane KOHOM-a, ali situacija je eskalirala od tada. I nama se događa da u nekim županijama, gradovima, epidemiolozi ne mogu niti nazvati one koji su pozitivni, a kamoli njihove kontakte - kazao je ravnatelj HZJZ-a. 

Podsjetio je da epidemiologa ima u 103 tima diljem zemlje te se nose s oko 1000 oboljelih i 5 do 10 puta više njihovih kontakata, dok liječnika obiteljske medicine ima oko 2.500 timova. 

- I ako tu brojku raspodijelite na dnevni broj slučajeva to je svega nekoliko slučajeva po liječniku. Mi ne tražimo da oni preuzmu naš posao, nego ih molimo za pomoć, za one pacijente koji su njihovi, koji su njihovu osiguranici, što se tiče upisa u platformu, razgovora s njima i traženja kontakta. Naravno da mi epidemiolozi nastavljamo i dalje s kontaktom oboljelih i traženjem kontakata, ali i tražimo pomoć tamo gdje se radi o njihovim osiguranicima - objasnio je. 

Ustvrdio je kako u ovom trenutku ne pripremaju nikakve nove mjere, već apeliraju da se primijene one mjere koje je već donio Nacionalni stožer civilne zaštite. 

- Lokalni, županijski stožeri imaju opciju da primijene strože mjere. Mi ne pripremamo nove mjere pratimo što će se događati s ovima", kazao je Capak. 

Osvrnuo se i na najavu veledrogerija da neće dostavljati lijekove, te podsjetio da oni nije zadužen za lijekove. 

- Nemamo problema s nabavkom cjepiva jer imamo trogodišnje ugovore. Vjerujem da do nestašice lijekova neće doći - zaključio je.

VIDEO: Vili Beroš i Krunoslav Capak obratili se medijima nakon sastanka s ravnateljima bolnica

Komentara 9

DU
Deleted user
21:12 20.10.2020.

U Švedskoj očito vide “lockdown” drugačije nego mi ovdje. Nema zatvaranja kafića ni bilo kakvih zabrana rada biznisa, nema ograničenja kretanja, nema kazni. Jedina restrikcija na snazi u Švedskoj je ona o zabrani okupljanja 50 ili više osoba, sve ostalo su preporuke.

PE
penelopea201
21:24 20.10.2020.

Nacisti, SS -ovci, , u Briselu i Berlinu, znaju da ce masovnu pobunu naroda u Europi moci zaustaviti jedinim konclogorima i genocidima isto kao u 2.svjetskome ratu. Zamislite da opljackate nekoga do gole kosti, i covjek ostane na ulici bez svoje suverene drzave, nacionalnog bogatstva, svojih domacih poduzeca, bez posla, i jos mu na kraju otmete i krov nad glavom obitelji i maloj djeci, kao i zlocinacka sada u nacistickim ''ovrhama'', sto radi, otima obiteljima krov nad glavom, i te mizerne place ocajnim gradjanima sto je zlocin protiv covjecnosti. I zamislite da se nakon svog toga zlocina slobodno setate po zemlji, i mastate da vas ovi ocajni gradjani nece skratiti za glavu , i osloboditi svoju zemlju i narod od tih zlikovaca terorista? Pa gdje to postoji na svijetu? To su nacisti radili i citav svijet im objavio rat, i pobacali im bombe na nacisticke glavurde. Zamislite kakav bolesni psihopata morate biti kada mislite da vas netko nece ukokati ako mu opljackate drazvu, narod, obitelji i malu djecu? Pa u to samo jako bolestan um moze povjerovati. Ovako ocajnoga covjeka ne mozete zaustaviti da vas ne ubije, i oni to jako dobro znaju, zato su potrpali ljude u konclogore, da (s) maknu oni njih, dok ovi njih nisu porokali. Jeste vidjeli kako je pojegla zlocinacka, i zakljucala Sabor, na isti dan kada su aktivirali ovrhe i otimacinu kuca , stanova i placa ocajnim gradjanima Pobjegli su zato sto se BOJE ocajnih gradjana da ih ne skrate za nacistciku glavurdu!

DU
Deleted user
20:47 20.10.2020.

Kako Capak objašnjava 7000 ljudi na Maksimiru?I tko onda šalje dvosmislene poruke? Sustav ili "teoretičari zavjere"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije