Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STATISTIKA

HZJZ objavio u kojim se mjestima zarazilo najviše turista

Makarska, turistički grad podno Biokova
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
25.08.2020.
u 18:27

Najviše turista se u periodu od 7. srpnja do 24. kolovoza zarazilo u Makarskoj, a od njih 70 ih je čak 63 državljana Austrije.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na stranicama izvještaj za prethodnih tjedan dana kojeg su obilježile rekordne brojke novooboljelih u Hrvatskoj. 

Kako navode,  u razdoblju od 17.8. do 24.8. sve županije zabilježile su novoboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Šibensko-kninska i Zadarska županija koje imaju jednak broj novooboljelih u posljednjih tjedan dana. 

Foto: HZJZ
- Najveću 7-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija - ističu. Prema podacima HZJZ-a, postotak zaraženih na svadbama nije toliko velik koliko se smatra. U preteklih sedam dana potvrđeno je da se na svadbama zarazilo samo 1,68 posto slučajeva

Najviše turista se u periodu od 7. srpnja do 24. kolovoza zarazilo u Makarskoj, a od njih 70 ih je čak 63 državljana Austrije.

Najveći oboljelih kao mjesto izvora žarišta navodi ljetovanje te izlaske u noćne klube, a u posljednje se vrijeme ističe zamjetan udio oboljelih igrača manjih nogometnih klubova.

- Prošli tjedan je u Gradu Zagrebu zabilježen veći broj oboljelih iz NK Rudeš, te nekolicina iz NK Lokomotiva, u Splitsko-dalmatinskoj županiji obolio je jedan nogometaš čiji je klub igrao utakmicu s NK Marsonia iz Slavnoskog Broda. Ovaj tjedan zabilježen je još jedan oboljeli iz kluba iz Splitsko-dalmatinske županije te je obolio i veći broj igrača iz NK Marsonia. Oboljela su i dva igrača NK Vrbovec, a još 5 igrača imaju simptome - navode. 

Foto: HZJZ
Isto tako, zabilježeni su importirani slučevi s Kosova, BiH i zemalja Europske unije. 

- Županijski epidemiolozi na terenu posljednjih su tjedan dana pod veliki pritiskom zbog povećanog priljeva novoboljelih osoba čija epidemiološka obrada osim intervjua (uzimanja epidemiološke anamneze) uključuje i obradu kontakata – odnosno kontaktiranje svih osoba koje pojedini oboljli koji nije iz samoizolacije navede. Unatoč tome, prema informacijama s terena , naročito u najpogođenijoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, i dalje nemaju zaostatke u obradi oboljelih osoba i njihovih kontakata - stoji u izvješću HZJZ-a. 

Komentara 23

SN
Snowman
19:30 25.08.2020.

Kako mozete pisati da su se u Makarskoj zarazili ? Jeste li ih pri dolasku testirali ? niste, dakle o zarazi dolle na Jadranu nemoze biti istina .

ED
edgar2
20:19 25.08.2020.

Katastrofu možemo izbjeći ako budemo discipliniraniji!

AA
aabbcc
20:01 25.08.2020.

Dobro bi bilo znati i ciji su, odakle su koristeni testovi jer ako su proizvodnja made in Hong Kong rezultate mozete vezati macku za rep i sve u more baciti kao sto je slucaj u Svedskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije