Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži da HZZO ugovori pripravnost

HUBOL: Za državu vikendom i noću nema palijativnih bolesnika

Sisak: Pedesetak lije?nika prosvjedovalo ispred zgrade Županije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
26.09.2023.
u 10:48

HUBOL upozorava da situacija u kojoj hitna zdravstveno zbrinjava sve palijativne bolesnike, zato što država nije u stanju organizirati kvalitetnu palijativnu skrb, vodi do toga da će uskraćeni ostati akutni bolesnici kojima je i namijenjena hitna pomoć

Smatramo okrutnim i nedopustivim da HZZO nije ugovorio uvijek dostupnu palijativnu skrb. HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoji samo u radne dane jer ih neradnim danima i noću HZZO upućuje na hitnu medicinu gdje takvim pacijentima nije mjesto. Palijativni bolesnik mora imati dostupnu palijativnu skrb cijelo vrijeme, znači i noću i neradnim danima, upozorava Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a. 

Takvi pacijenti završavaju u OHBP-u gdje nastaje kaos kod primarnog zbrinjavanja hitnih stanja - što je doista posao hitne medicine, stoji u HUBOL-ovom priopćenju. Ono što u našem društvu gotovo u potpunosti nedostaje jest hospicijska skrb tj. skrb o bolesnicima kod kojih je prekinuto liječenje bolesti, a sve su radnje usmjerene na poboljšanje kvalitete života do njegova kraja, ističu liječnici. Hrvatska udruga bolničkih liječnika nedostupnost palijativne skrbi izvan redovnog radnog vremena smatra sramotnim i nedopustivim i duboko su zabrinuti zbog razine kvalitete palijativne skrbi u Hrvatskoj.

VEZANI ČLANCI:

"Organizirana i kvalitetna palijativna zdravstvena skrb, čiji je cilj ublažiti bol i podići kvalitetu života bolesnicima s neizlječivom bolešću, u Hrvatskoj je tek prazno slovo na papiru. HUBOL upozorava da situacija u kojoj hitna zdravstveno zbrinjava sve palijativne bolesnike, zato što država nije u stanju organizirati kvalitetnu palijativnu skrb, vodi do toga da će uskraćeni ostati akutni bolesnici kojima je i namijenjena hitna pomoć", upozoravaju. HUBOL traži da HZZO riješi problem i ugovori palijativnu pripravnost kako bi palijativni timovi mogli biti dostupni pacijentima u svako doba dana i noći, što je osnovni minimum humanog javnog zdravstva.

U pojedinim bolnicama postoje tzv. palijativni kreveti, ali su to zapravo “ukradeni” akutni kreveti, dok neke bolnice niti nemaju planiranih palijativnih kreveta. Nema palijativnih odjela, nema potrebnog broja hospicija, a službene Smjernice za rad bolničke i izvanbolničke hitne s palijativnim pacijentima nisu zadovoljavajuće kvalitete. Dapače, za HUBOL je to dokument vrlo upitnog sadržaja.  

VEZANI ČLANCI:

U navedenom dokumentu nadalje se upućuje liječnike da u sklopu skrbi za palijativne pacijente “treba otvoriti prozor ili upaliti ventilator da bi pacijent imao više zraka”, kao i sugestija da se “zaustavi intravenska hidracija pacijenta jer to povećava oralnu sekreciju”. HUBOL je iskreno zgrožen ovakvim sadržajem službenih smjernica koje su, napomenimo, pisane za hitnu medicinu.

HZZO nije ugovorio pripravnost za palijativnu skrb, pa je ona pacijentima dostupna samo tijekom radnih dana, a ne noću i vikendom, stoga je za našu administraciju jedino logično da se i taj dio posla prebaci na hitnu. Zdravstvena administracija ne radi baš ništa da bi privukla ljude u ovaj dio medicine, da bi im pružila edukaciju i dobre uvjete rada. Administracija treba posebnu pozornost posvetiti zdravlju liječnika i medicinskih sestara koje rade u palijativnoj skrbi kako bi oni pružili odgovarajuću skrb palijativnim pacijentima, poručuju bolnički liječnici. 

VIDEO Je li se prije živjelo bolje? Evo koliko su radnici u Jugoslaviji trebali raditi za osnovne namirnice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije