Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija o zapošljavanju

Hrvatskoj u dvije godine 66 milijuna eura za mlade

zoran milanović
Foto: Tomislav Krasnec
12.11.2013.
u 22:15

Cilj programa EU jest mladima bez posla ponuditi posao, dodatno obrazovanje ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od završetka škole ili od prijave na burzu rada

Među liderima zemalja EU koji su se jučer okupili u Parizu na 2. konferenciji o zapošljavanju mladih hrvatski premijer Zoran Milanović pojavio se kao neslavni “brončani”: kao predstavnik zemlje koja, nakon Španjolske i Grčke, ima najveći postotak nezaposlenosti među mladima.

Prema posljednjim podacima Eurostata, u Hrvatskoj je u rujnu na burzi rada bilo 76.000 mlađih od 25 godina. U postocima, nezaposlenost mladih u Hrvatskoj iznosi 52,8%, a u Grčkoj i Španjolskoj je oko 57%. Prosjek u čitavoj Uniji je 23,5 posto. Ukupno 23 šefova država i vlada odazvalo se pozivu francuskog predsjednika Françoisa Hollandea na konferenciju koja je nastavak prve održane u srpnju ove godine u Berlinu.

Premijer Milanović uoči početka konferencije, koja je još trajala u vrijeme zaključenja ovog izdanja, nije davao izjave, a ujutro je na ministarskom dijelu konferencije sudjelovao i Mirando Mrsić koji će masovnu nezaposlenost mladih Hrvata pokušati smanjiti uz pomoć programa EU zvanog “Jamstvo za mlade”.

Hrvatska iz tog programa može dobiti 37 milijuna eura u 2014. i 29 milijuna eura u 2015., a cilj je programa ponuditi mladim nezaposlenim građanima posao, dodatno obrazovanje ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od završetka školovanja ili od prijave na burzu rada.Prema Mrsićevim riječima, najveći je izazov u tome kako taj novac potrošiti kvalitetno, odnosno izbjeći mogućnost da mladi nezaposleni tu pomoć shvate kao jednokratnu isplatu nakon koje i dalje ostaju bez šanse za posao.

– Nitko ne želi bacati novac u vjetar jer onda nećemo imati ništa, a mladi će ostati nezadovoljni – rekao je Mrsić s kojim je na prijepodnevnom dijelu konferencije sudjelovala i ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun.Talijanski premijer Enrico Letta, u čijoj zemlji nezaposlenost mladih iznosi 40,4%, rekao je da sudionici konferencije imaju zadatak “uhvatiti bika za rogove”. Za mnoge je to problem koji divlja i koji je teško primiriti.     

Komentara 2

TH
than
09:04 13.11.2013.

Kod nas od svih tih rjesenja, jedino se moze izvesti dodatno obrazovanje, jer posla jednostavno nema. Nakon toga ce obilaziti 'burzu' kao i stariji. Naravno, postoji i opcija uclanjenja u partiju i uhljebljenja u skorije vrijeme na izmisljeno radno mjesto, ali i tu je bara mala, a puna krokodila u zadnje vrijeme. Ono sto nama treba je reforma cijelog obrazovanja. Dobili smo hiperprodukciju veleucilista i studija. Treba sve vratiti na stanje sa pocetka 90tih godina, a na onome sto ostane regulirati broj upisanih, jer nema smisla skolovati toliko novih ekonomista, filozofa, ucitelja..., ako ih je puna burza i slijedecih 30 godina se oni ne mogu zaposliti, a niti mogu naci posao u struci u EU. To se jednostavno zove bacanje novca poreznih obveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije