Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Hrvatsko prokletstvo: Uzeli smo najgore i iz socijalizma i iz kapitalizma

Ako stare stranke nisu u stanju naučiti nove trikove, dajmo priliku novima

Komentari 32

OL
olujasviholuja2
15:05 22.11.2022.

Puno više iz socijalizma, imam osjećaj da se nismo maknuli iz socijalizma, trebaš vezu za posao, pri doktoru, za upis za faks, moraš podmititi doktora, u gradskoj ili općinskoj upravi. Krađa u državnim i grdskim firmama. Vlasnici trgovina ili ugosteteljskihh obrata varaju državu, nekad su varali svoje firme. Korupcija danas i kao nekada. Nekad kad se gradio hotel na moru ili odmaralište,, iz istog matrijala koji bio određen za hotel, gradila se vila ili direktoru ili političaru, sve je ostalo isto

VL
PR
Propitivač
18:30 22.11.2022.

U SAD-u je isto kao i kod nas. Demokrati su gadno zabrazdili, ali lijevom centru (jer je u SAD-u nevjerojatno da itko prizna da je ljevica) republikanci se čine kao veće zlo. HDZ pobjeđuje jer su njihovi birači prestravljeni bilo kakvom ljevicom. Iako, realno, HDZ vidi socijalni politiku od SDP-a kad su na vlasti (opet ograda, s obzirom da je SDP-ov premijer bio Milanović, a on je lijev ko i pokojni Bandić)

VL
ST
stefj
15:29 22.11.2022.

Problem nasljedstva bivšeg sustava vezan je uz sve strukture, od javnih struktura, preko medija do kulture. Lustracija bi vjerojatno pomogla, no teško bi maknula komunizam iz glava ljudi. Pa nije bez veze da je dijaspora toliko nedobrodošla kod nas, možee kapital i lako se svakoga može kupiti, osim kada je porijeklom od tu, e onda je taj nepodoban... A crony kapitalizam koji kod nas vlada je zapravo tvorevina postdiktatorskih ili diktatorskih sustava, tako da je pitanje koliko je to preuzeto sa zapada. Ono što je preuzeto, a tu kod nas nema toliko smisla, je civilno društvo i razne aktivističke ideje koje često isključuju znanost, čak i razum, bilo s lijevog ili desnog spektra, konzervativne ili napredne... Što se tiče politike i dvostranačja, mi zapravo imamo jednu stranku i frontu protiv nje. Tako to uvijek ispadne na izborima. A po rezultatima, zadnji puta kada je fronta bila na vlasti, bilo je grozota... Nove stranke ne mogu se isprofilirati ako upadnu bilo gdje u područje djelovanja postojećih stranaka, već se uvijek javljaju na ekstremima ili na pitanjima koja su trenutni hit. Neke normalne stranke, s normalnim idejama teško prolaze... Npr. imate stranku Fokus koja radi relativno dobar posao u okolici Zagreba i ima čisto normalne ideje bez nekih ekstrema ili puno ideologije, niti ne može doprijeti do medija, teško i do ljudi. Druge liberalne stranke HNS i HSLS su zapravo samo još jedno nasljeđe iz prošlog sustava.

VL
Avatar Le-Freak
Le-Freak
16:57 22.11.2022.

Kako vidimo nove stranke oblace novi kaput. Nazalost preuzimaju samo ono najgore od starih stranaka. Mozemo ipak nisu za cijelo pucanstvo nego za eliterne ljevicare bez zivotnog iskustva a cesto i bez radnoga. Most je ipak nasao svoje stabilno biracko tjelo medju najmanje obrazovanima. Obe stranke nisu tu da zamjene etablirane. Desne stranke kao i uvjek bezglavo vrludaju. Momentalno rade (vrlo inteligentno😵‍💫) onako kako to ljevica od njih ocekuje. Kada ljevici zatreba desni ekstremizam da bi optuzila sve Hrvate kako su ekstremisti onda je desnica voljno na usluzi. Kada pak zatreba saveznik onda desnica rado suradjuje sa mrkim lijevim neprijateljem jer im je receno da njihov prirodni saveznik stozerna centar stranka sada mora biti neprijatelj. Nema tu smisljenosti a i nema novih ozbiljnih stranaka

VL
DR
Draconic5
20:09 22.11.2022.

Novinari-aktivisti su zlo koje dijeli društvo. Bilo oni s lijevog spektra, ili s desnog, svejedno. Znajte da je normalnim ljudima pun kufer takvih kojima je cilj podgrijavati tenzije.

VL
BL
blackeder2022
18:22 22.11.2022.

Napokon da je netko i to shvatio.To naj gore iz kvazi komunizma i kapitalizma,obukli su u nacijomalistički kleroloberalni kaput koji služi za zaštitu svojih privilegiija i onemogučavaju svaki razvoj slobode i demokracije.Tako kod nas u Hrvatskoj,a tako i u ostalim exYU bostanima!

VL
SZ
SZ123
15:18 22.11.2022.

Koja glupost o lijevom... Kako desnica ima svoje extreme, ima ih i ljevica. Samo neinformiran novinar moze podleci desnoj kampanji da je stav oko trans ljudi i rodne politike stav ljevice. Ako pratite situaciju u usa znati cete da je je to propaganda desnice. Izvlacite extreme lijevo anarhisticke stavove koje brani mozda 10% ljevica kao mainstream ljevicu i namjerno dezinformirate javnost. Zasto? Jasno je da centar desnice i ljevice, a to je vecina imaju vise zajednickog nego razlicitog. Zasto ne radite na okupljanju oko zajednickog nego namjerno ili slucajno prenosite iskrivljenu sliku,. Ni napad na kongres ne podrzava vise od 10% desnice. Sto se to dogodilo s ljudima da stavove marginalne manjine portretiraju kao stavove vecine. I onda se cude zasto je drustvo podijeljeno. Pa vi ga dijelite bas time.

VL
Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
07:25 23.11.2022.

Da, ostali su isti ljudi! Najveci komunisti su postali najveci hdz-ovi!

VL
DU
Deleted user
19:45 22.11.2022.

Nisu krivi socijalizam ni kapitalizam nego mi. Mi smo kvarni narod

VL
DU
Deleted user
18:22 22.11.2022.

Ili kratko rečeno socijalizam njima, narodu kapitalizam.

VL
Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
18:48 22.11.2022.

Hrvatsko prokletstvo: Bili smo najgori i i u socijalizmu i kapitalizmu jer više volimo da maznemo, lažemo i varamo nego što radimo, poštujemo i darujemo.

VL
DI
dino85
19:52 22.11.2022.

Kada dojučerašnji komunistički direktor postane kapitalista, računaj odmh s tim da ćeš propasti naj prije ti a onda i on.

VL
DU
Deleted user
19:14 22.11.2022.

Možemo mi analizirati i lamentirati - ali poredak exSFRJ je zadržan odnosno prednjači Slovenija, kao što je i tamo bilo, na br.2 je Hrvatska - kao što je i onda bila plasirana... Na začelju, ali po svim europskim kriterijima je trolist BiH, Makedonija i Kosovo - i to je tako bilo, zar ne? Tako da nismo u stanju "prešišati" Sloveniju jer oni su bili ispred nas, osobito po izvozu i proizvodnim rezultatima, ali usprkos ratu i dugotrajnoj obnovi smo i dalje "pojam" za preostale države na prostoru exSFRJ. Moglo je bolje, ali mentalitet je takav da su korupcija i javašluk "narodni običaji" ovdje.

VL
SL
slavenZadravec
19:08 22.11.2022.

Krađe do devedesetih i nakon toga su neusporedive. Od devedesetih je politikom 200 obitelji omogućena otimačina gotovo cijele društvene imovine. Preko noći je bilo moguće dobiti cijele hotele ili tvrtke s vrijednim zemljištima što je prije bilo nezamislivo.

VL
ST
sttipe
12:56 15.04.2023.

Nismo. Američki analitičari su proučili, detaljno sve, i osmislili transfer naše imovine, u ruke njihovih i europskih tajkuna!! Poslali ekonomske plaćene ubojice, s kuferima novca i uputama šta na koji način tko mora uništiti... Ostatak ste gledali u raznim privatizacijama, milijun marifetluka koji odjednom nisu kažnjivi... Zadnji čavao u lijes stiže ovih dana ukidanjem demokracije, i zakonskim okvirom za fašističku diktaturu...

VL
HR
Hrvoje5
16:23 22.11.2022.

Naslov članka je pun pogodak! Potpisujem. I smatram da je najveći problem hrvatskog društva to što smo bosanskohercegovačkoj mafiji i klijenteli dopustili da se ovoliko duboko uhljebe i razore svojim nepotizmom sve civilizacijske stečevine. Ako krenemo od teze da su u SFRJ srbi krali od naroda poput hrvata kroz pedesetak godina, možemo samo zaključiti da nas ova BiH raja krade jače i temeljitije kroz tih dvadesetak godina nego oni kroz duplo dulje!

VL
VI
vidum
14:07 22.11.2022.

Mate, apsolutno si u pravu!

VL
PD
plavi-devet
13:56 22.11.2022.

Pun pogodak. Licemjerje do kraja.

VL
PO
porezni.obveznik
14:11 22.11.2022.

Pozitivni komentari na ovaj tekst znace samo jedno: utemeljitelj suvremene hrvatske drzave i stranka koju je stvorio prema svojim idealima i koja je privatizirala pravo na domoljublje uspjeli su upropastiti ono dobro u obje ove ideologije. To puno govori i o drzavi i o utemeljitelju, a najvise o Hrvatima, ali cete svi vi koji ovo odobravate onog koji to napise nazvati izdajnikom.

VL
Avatar joshan
joshan
14:19 22.11.2022.

matine članke se uvijek isplati pročitati....nažalost nisam pretplaćen na premium sadržaj,pa ovaj ne mogu.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.