Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatsko prokletstvo: Uzeli smo najgore i iz socijalizma i iz kapitalizma

22.11.2022. u 13:26

Ako stare stranke nisu u stanju naučiti nove trikove, dajmo priliku novima

Komentara 32

OL
olujasviholuja2
15:05 22.11.2022.

Puno više iz socijalizma, imam osjećaj da se nismo maknuli iz socijalizma, trebaš vezu za posao, pri doktoru, za upis za faks, moraš podmititi doktora, u gradskoj ili općinskoj upravi. Krađa u državnim i grdskim firmama. Vlasnici trgovina ili ugosteteljskihh obrata varaju državu, nekad su varali svoje firme. Korupcija danas i kao nekada. Nekad kad se gradio hotel na moru ili odmaralište,, iz istog matrijala koji bio određen za hotel, gradila se vila ili direktoru ili političaru, sve je ostalo isto

PR
Propitivač
18:30 22.11.2022.

U SAD-u je isto kao i kod nas. Demokrati su gadno zabrazdili, ali lijevom centru (jer je u SAD-u nevjerojatno da itko prizna da je ljevica) republikanci se čine kao veće zlo. HDZ pobjeđuje jer su njihovi birači prestravljeni bilo kakvom ljevicom. Iako, realno, HDZ vidi socijalni politiku od SDP-a kad su na vlasti (opet ograda, s obzirom da je SDP-ov premijer bio Milanović, a on je lijev ko i pokojni Bandić)

ST
stefj
15:29 22.11.2022.

Problem nasljedstva bivšeg sustava vezan je uz sve strukture, od javnih struktura, preko medija do kulture. Lustracija bi vjerojatno pomogla, no teško bi maknula komunizam iz glava ljudi. Pa nije bez veze da je dijaspora toliko nedobrodošla kod nas, možee kapital i lako se svakoga može kupiti, osim kada je porijeklom od tu, e onda je taj nepodoban... A crony kapitalizam koji kod nas vlada je zapravo tvorevina postdiktatorskih ili diktatorskih sustava, tako da je pitanje koliko je to preuzeto sa zapada. Ono što je preuzeto, a tu kod nas nema toliko smisla, je civilno društvo i razne aktivističke ideje koje često isključuju znanost, čak i razum, bilo s lijevog ili desnog spektra, konzervativne ili napredne... Što se tiče politike i dvostranačja, mi zapravo imamo jednu stranku i frontu protiv nje. Tako to uvijek ispadne na izborima. A po rezultatima, zadnji puta kada je fronta bila na vlasti, bilo je grozota... Nove stranke ne mogu se isprofilirati ako upadnu bilo gdje u područje djelovanja postojećih stranaka, već se uvijek javljaju na ekstremima ili na pitanjima koja su trenutni hit. Neke normalne stranke, s normalnim idejama teško prolaze... Npr. imate stranku Fokus koja radi relativno dobar posao u okolici Zagreba i ima čisto normalne ideje bez nekih ekstrema ili puno ideologije, niti ne može doprijeti do medija, teško i do ljudi. Druge liberalne stranke HNS i HSLS su zapravo samo još jedno nasljeđe iz prošlog sustava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije