Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova praksa

Hrvatski svećenici podijeljeni u vezi s pranjem nogu ženama

Pope Francis kisses the foot of a refugee during the foot-washing ritual at the Castelnuovo di Porto refugees center near Rome, Italy, March 24, 2016. Pope Francis on Thursday washed and kissed the feet of refugees, including three Muslim men, and condemn
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.03.2016.
u 14:34

Jedan od rijetkih koji je slijedio novu praksu bio je don Radojko Vidović u splitskoj konkatedrali

Premda je od siječnja ove godine promjena rubrika rimskoga misala vezana uz obred pranja nogu, pa odsad svećenici mogu prati noge svim članovima naroda Božjega, papa Franjo na svim je dosadašnjim, otkad je na Petrovoj stolici, misama večere Gospodnje prao noge i ženama.

No, od ove godine svi pastiri mogu za sudjelovanje u obredu pranja nogu izabrati među svim osobama društva, dakle i žene i vjernike drugih religija, kao i one koji ne vjeruju. Prema prijašnjem misalu govorilo se o muškarcima koje treba izabrati za pranje nogu, a sada je moguće izabrati među cijelim Božjim pukom.

Prao noge izbjeglicama

Dekret o izmjeni rubrika misala objavila je Kongregacija za bogoštovlje i sakramentalnu stegu sredinom siječnja ove godine uz pismo Franje pročelniku te Kongregacije kardinalu Robertu Sarahu, u kojem potvrđuje promjenu. Franjo naglašava kako promjene žele “izraziti puno značenje geste koju je Isus učinio na posljednjoj večeri, njegovo davanje samoga sebe ‘do kraja’ za spasenje svijeta, njegovu beskrajnu ljubav”.

Papu Franju su, zasad, doznali smo, u obredu pranja nogu na ovogodišnji Veliki četvrtak, koji je uključio i žene, slijedili nadbiskupi Milana, Firence i Genove. Nadbiskup Genove i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco, primjerice, prao je noge ocu i majci, zajedno s njihovo dvoje djece invalida, dvojici izbjeglica, siromasima i bolesnicima. Obred je održan u katedrali Genove, San Lorenzo.

Bergoglio, koji je postao papom u ožujku 2013., na prvi Veliki četvrtak svog pontifikata prao je noge maloljetnicima u zatvoru u Casal del Marmu, na periferiji Rima. Među njima bile su i dvije djevojke, od kojih je jedna bila muslimanske vjere rođena u Rimu.

Ove godine Franjo je slavio Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak u Centru za izbjeglice, tražitelje azila, u Castelnuovo di Porto, na periferiji Rima, te je tijekom obreda pranja nogu prao noge izbjeglicama. Prao je noge trojici katolika iz Nigerije, trima Eritrejkama koptskoga obreda, trojici muslimana različitih narodnosti, jednome hinduistu iz Indije te jednoj talijanskoj djelatnica iz centra.

Teško mijenjaju navike

Hrvatski župnici podijeljeni su oko prihvaćanja nove prakse. Tako je u većini župa na području Brodskog Posavlja nisu slijedili. U Župi Bl. Alojzija Stepinca potvrdili su nam da nisu uveli tu praksu.

– Kod mene je običaj da ja već sedam godina, otkako je župa osnovana, perem noge odraslim muškarcima, župnim suradnicima. Mi imamo takvu praksu i zasad to ostaje tako – rekao nam je župnik Tomislav Ćurić.

Iz Sisačke biskupije poručili su da, otkad je uspostavljena, biskup Vlado Košić noge pere bogoslovima, pa je tako bilo i ove godine, a riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić na Veliki četvrtak prao je noge dvanaestorici muškaraca. Ni u većini drugih župa Riječke nadbiskupije u kojima se obavljao obred žene nisu u njemu sudjelovale. No, za razliku od prethodno navedenih slučajeva, u splitskoj konkatedrali svetog Petra don Radojko Vidović prao je noge i ženama.

>>Papa Franjo prao noge izbjeglicama u prihvatnim centru

>>Papa Franjo oprao noge i maloljetnoj zatvorenici iz Srbije

Komentara 79

PA
pan-am
14:50 26.03.2016.

Sretan Uskrs svima !!!

JA
jasno
14:39 26.03.2016.

pere noge izbjeglicama, a suti o onome sto se desava miljunima izbjeglica, i ako je za kamere i propagandu mnogo je, bolje da prihvati islam, tada ne mora da pere noge ,ali mora reci istinu

HH
Horvat_H
14:47 26.03.2016.

pere noge,izabranima, ljubi lutke, i suti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije