Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istječe rok

Hrvatski studiji: fakultet ili gašenje?

Foto: Igor Soban/PIXSELL
12.12.2017.
u 17:50

Ako se Hrvatski studiji ukinu, upisani studenti morat će se rasporediti po ostalim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu

Istekom današnjeg dana isteći će i rok do kojeg su predstavnici Hrvatskih studija na adrese i Ministarstva obrazovanja i Agencije za znanost i visoko obrazovanje trebali dostaviti očitovanje o svim poduzetim i od Ministarstva propisanim koracima koje su Hrvatski studiji trebali zadovoljiti da bi se izborili za status fakulteta.

Nitko nije odgovoran?!

U tri godine, koliko su imali na raspolaganju da ostvare preporuke za poboljšanja sažete u „Pismu očekivanja“ sastavljenom još u doba ministra Vedrana Mornara, vodstvo Hrvatskih studija nije uvažilo nijednu. Dapače, umjesto da realiziraju poboljšanja, u tri su godine od tadašnjeg Sveučilišnog centra koji juriša prema tituli fakulteta degradirani na sveučilišni odjel. I to sve zahvaljujući vodstvu koje je imenovao rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, na što su među prvima brojnim prosvjedima upozoravali sami studenti Hrvatskih studija. S današnjim danom vrijeme za Hrvatske studije isteklo je – po očitovanju koje bi trebali dostaviti danas, a koje podrazumijeva uvažavanje svih zahtjeva zadanih prije tri godine, Ministarstvo obrazovanja na čelu s ministricom Blaženkom Divjak odlučuje o njihovoj sudbini – ili će dobiti dopusnicu za rad ili će Hrvatskim studijima ta dopusnica biti uskraćena. A uskrata znači i službeni kraj Hrvatskih studija – najgori scenarij po kojem bi se studenti morali rasporediti po drugim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu. No to, čini se, privremeno vodstvo Hrvatskih studija ne uznemiruje. Kako neslužbeno doznajemo, i po pitanju roka vodstvo ima svoja tumačenja – za njih današnji dan nije posljednji za očitovanje. Po njima rok za očitovanje istječe u siječnju – prema datumu kada su prije tri godine zaprimili preporuke Ministarstva. – Čekamo očitovanje Hrvatskih studija. Rok je danas, iako su se pojavila dva tumačenja, a o dopusnici konačnu odluku donosi Ministarstvo obrazovanja – poručila je jučer za Večernji list Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Prije tri godine Hrvatski studiji bili su najbolje ocijenjeno visoko učilište koje izvodi programe u društvenim i humanističkim znanostima u RH. Kako to onda da su se sveli na odjel, funkcionirajući očito isključivo po volji rektora Borasa, prorektora Čovića i pročelnika Marija Grčevića, a da baš nitko tome ne može stati na kraj? Odgovora nema – lopta odgovornosti prebacuje se od Hrvatskih studija do Sveučilišta i Ministarstva.

Pogledajte kako je provaljeno u prostorije studentskih udruga:

1/10

Boras je mogao odlučiti

– Isključenje 60 posto nastavnika iz odlučivanja o budućnosti studija, zapošljavanje asistenata i nastavnika za nepostojeće studijske programe i bez prethodno utvrđenih potreba, nezakonito zapošljavanje nastavnika i u dobi od 65 godina, pad statusa iz sveučilišnog centra u sveučilišni odjel samo su dio zakonski upitnih djelovanja koje na Hrvatskim studijima provode rektor Boras, prorektor Čović i pročelnik Grčević. Mi se želimo boriti protiv urušavanja temeljnih akademskih vrijednosti u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi – nabrajaju nam neke nepravilnosti studenti Hrvatskih studija, ali i većina profesora. Da se cijela ova drama mogla izbjeći vrlo jednostavno, zna i rektor Boras – bilo je dovoljno da je na nekoj od sjednica Senata donio odluku o osnivanju fakulteta. No, za našeg posljednjeg razgovora on je tvrdio da on kao rektor nema te ovlasti. Baš suprotno. – Po primitku, tražena dokumentacija bit će proslijeđena Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, nadležnoj za utvrđivanje ispunjavanja uvjeta. Na temelju provedenog postupka reakreditacije, a uz prethodno mišljenje Akreditacijskog savjeta, Agencija donosi preporuku, a tek tada Ministarstvo može izdati preporučeni dokument – kazala je jučer ministrica Divjak.

Konkretno se ne izjašnjava, a baš je ona ta koja donosi konačnu odluku – ili će ih ukinuti ili im progledati kroz prste. A progleda li im kroz prste, prekršit će zakon jer očito je da tražena poboljšanja nisu provedena.

Komentara 20

DU
Deleted user
19:00 12.12.2017.

Filozofski fakultet ukinuti sto prije.

DU
Deleted user
18:07 12.12.2017.

Svako selo ima studij! Treba hitno poukidati većinu tih studija i ostati na 4 sveučilišta. što je na 4 milijuna stanovnika više nego dovoljno. Ovi studiji služe samo za izvlačenje novaca od roditelja, stvaranje nepotrebne radne snage, osiguravanje plaća uhljebima i lažno smanjivanje broja nezaposlenih mladih osoboa u RH jer, eto oni studiraju! Studiraju mahom višu uzaludnu jer za većinu njih neće biti mjesta.

Avatar JEDNONOGIBRAVAR
JEDNONOGIBRAVAR
21:56 12.12.2017.

Samo to hrvatski pretvorite u jugoslavenski i nitko vas neće dirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije