Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
palo 215 učenika

Hrvatski jezik nitko od maturanata nije uspio riješiti 100%

matura
Foto: Reuters/Ilustracija
1/2
14.07.2014.
u 17:49

Najbolji rezultati iz engleskog jezika na višoj razini, a četvero maturanata sto posto je riješilo test iz matematike i fizike

Ovogodišnji maturanti za nijansu su bolje riješili testove na državnoj maturi od svojih prošlogodišnjih kolega. I ove godine najbolje su riješili test iz engleskog jezika na višoj razini. Prosječna riješenost tog testa je više od 76 posto, a najlošiji rezultat, već tradicionalno, imaju iz matematike na osnovnoj razini – samo 47,40 posto. Iako iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi ispite i analizira rezultate, ove godine nisu željeli dati prosječne ocjene po predmetima, neslužbeno u prosjeku maturanti su iz engleskog zaradili 3,6, dakle čvrstu trojku, hrvatski je nešto lošiji sa 3,2, a najslabija je matematika s tek 2,9.

Palo 215 maturanata

Kad se uzme prosjek tih ocjena, to je nešto malo više od ocjene dobar koju su u prosjeku zaradili prošlogodišnji maturanti. Zanimljivo je također da je ove godine među maturantima nešto više učenika s prosječnom vrlo dobrom ili odličnom ocjenom postignutom na državnoj maturi. Ispitima državne mature ove je godine pristupilo 39.167 ispitanika, od toga 13.597 gimnazijalaca, 18.238 učenika strukovnih škola i 7332 osobe koje su strani državljani ili su srednju školu završili ranijih godina. Državnu maturu položila su 13.382 gimnazijalca, a 215 ih je palo iz jednog ili više predmeta. Od toga dva obvezna ispita na državnoj maturi nisu položila četiri gimnazijalca, a jedan ispit palo ih je 211.

I kao što se moglo i pretpostaviti, najviše negativnih ocjena gimnazijalci su dobili iz matematike – čak 153, iz engleskog jezika 36 te iz hrvatskog 27. Osim obveznih, padali su i izborne predmete – nedovoljnu ocjenu iz grčkog dobilo je dvoje maturanata, a iz latinskog jedan. Osim onih koji su podbacili i koji će prolazne ocjene morati tražiti u drugom roku, bilo je maturanata koji su briljirali. Četvero maturanata sto posto je riješilo test iz matematike i fizike, a jedan matematiku na višoj i engleski na osnovnoj razini. Najviše sto posto riješenih testova je iz matematike na višoj razini – čak 54, iz fizike 9 i psihologije 5.

Svjedodžbe u četvrtak

Matematiku na osnovnoj razini sto posto je riješilo troje učenika, engleski na osnovnoj također troje, a na višoj razini samo jedan. Test iz njemačkog jezika i informatike također je sto posto riješio po jedan maturant. Najbolji rezultat iz hrvatskog jezika je 98,75%. Svjedodžbe će maturantima biti podijeljene u četvrtak. Za razliku od prethodnih godina kad su stručnjaci, ravnatelj centra i ministar na konferencijama za novinare komentirali rezultate i iz toga iščitavali poruke o stanju u obrazovanju, ove godine poslano je samo priopćenje, što govori da je državna matura postala rutina.

Komentara 37

IS
Iszrian
18:51 14.07.2014.

Drzavna matura je opcenito promasaj. Kako je moguce da u srednjim skolama ima toliko "odlikasa" koji kad dodju na faks odustanu nakon pola godine? Medicinski fakultet u Zagrebu je po ukidanju prijamnog imao 2-3 najgore generacije u povijesti dok nije opet uveo prijemne. Apsurdno je to da nam je vazniji broj 5 od realnog znanja, testovi i ispiti zahtjevaju (van matematike/fizike/kemije) bubanje cinjenica napamet umjesto ucenja s razimijevanjem.

RI
riise
20:17 14.07.2014.

Neznam koliko je državna matura poboljšala znanje naših učenika! Ali ove godine prag ocjena za dovoljan, na A razini matematike je povećan, a za odličan je smanjen...Osim toga oni učenici koji su imali ambicije i okušali se na testu A razine...ako su imali 25% bodova, nisu položili državnu maturu, dok su oni "neambiciozni" koji su išli na B razinu i položili je s dovoljan, recimo, imaju položenu državnu maturu...To nije fer i ne šalje dobru poruku učenicima!

DU
Deleted user
01:29 15.07.2014.

Jer se netko zapitao kakvi su nam to nastavnici i profesori?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije