Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUŽAN OPREZ!

Temperature idu i do 40°C. Izdano niz upozorenja, a vrhunac toplinskog vala tek stiže

Rijeka: Osvježenje od visokih temperatura ljudi su potražili na plaži
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
22.06.2021.
u 07:13

Uz pridržavanje uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože znaju biti znak za uzbunu.

Građani jedva podnose temperature koje se diljem zemlje penju iznad 30 Celzijevih stupnjeva, te nije ni čudo što mnogi od njih nastoje potražiti olakšenje u moru ili prirodi. A svi oni koji su mislili da će ovaj toplinski udar brzo završiti, morat će se ipak malo strpjeti.

Tek smo na pragu vrhunca prvog toplinskog vala ove godine, navodi HRT-ov meteorolog Izidor Pelajić. Cijeli tjedan će biti obilježen vrućinom, a maksimum se očekuje tek u drugom dijelu tjedna. 

- Prevladavat će sunčano i vruće s vrhuncem toplinskog vala sredinom tjedna kada će dnevna temperatura zraka ponegdje biti i do 38 stupnjeva. Uglavnom u četvrtak i petak uz umjeren razvoj oblaka može biti rijetkih lokalnih pljuskova. I na Jadranu obilje sunčanog i vrućeg vremena, pri čemu će noći biti tople s temperaturom višom od 20 stupnjeva. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni -  napominje mr.sc Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a. 

DHMZ je za danas izdao žuto upozorenje Meteoalarma za najveći dio zemlje, dok je područje Osijek pod narančastim Meteoalarmom. U srijedu je narančasto upozorenje izdano za najveći dio zemlje.

U četvrtak najveći dio zemlje je pod narančastim upozorenjem, dok je za područje Osijeka i Zagreba izdano najviše crveno upozorenje. 

Foto: DHMZ

Danas se očekuje sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na moru i jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 16 do 21, na obali i otocima između 20 i 25 °C. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C - navodi DHMZ

Preporuke liječnika 

Nastavni zavod "Dr. Andrija Štampar" objavio je preporuke po kojima se starije osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju 11-16 sati, ističu da u slučaju da ipak moraju izaći vani da se zaštite  šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Pozivaju građane na obilato korištenje tekućine i izbjegavanje pržene hrane. U preporukama stoji i to da je potrebno dnevno uzimati do dvije litre negazirane vode, juha, variva ili čajeva, te puno sezonskog voća i povrća, te izbjegavati prženu, pohanu, slatku i jako zasoljenu hrane te začinjena jela.

Uz pridržavanje uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće ustiju i kože znaju biti znak za uzbunu.

VIDEO: Toplinski val pred vratima: Temperature će dosezati do 38°C, evo do kada će trajati

Komentara 7

WW
walter wolf
09:26 22.06.2021.

kad je hladno "da hoće sunce", kad je sunce "ah vruće", tko će nama ugodit

LO
Lolita3
07:39 22.06.2021.

Hahhaha, javili se "stručnjaci" da je ljeti, vidi čuda, vruće!!! Upozorenja!!! Alarmi, i to crveni!!! A što kažu Papak i Meketava, treba li još testova za vrućinu?

AJ
Admine jebiti zelenski mater.
06:52 22.06.2021.

Sam jos vlda da ukine testove,i razne druge oblike sprecavanja ulaska turista,e onda bi bilo pravo ljeto,a toplotni udar nesmeta,kad je turista puna obala.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije