Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državni praznik

Hrvatska obilježava Dan državnosti: Znate li što se dogodilo na današnji dan?

Zagreb: Prigodni koncert povodom Dana državnosti održan na Sveučilišnoj livadi
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
30.05.2023.
u 08:30

Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske

Hrvatska danas, 30. svibnja, obilježava Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji, podsjeća Hrvatski sabor.

VEZANI ČLANCI:

"Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima, iz kojih je proizišao ovaj Hrvatski sabor, još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini", rekao je Franjo Tuđman u Saboru 30. svibnja 1990. 

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Povodom obilježavanja Dana državnosti, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković položit će vijence kod Spomenika domovini te nazočiti svetoj misi za domovinu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca koju predvodi mons. Dražen Kutleša. Središnja svečanost proslave Dana državnosti i 10. godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji bit će svečani koncert u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu uoči kojeg će se premijer održati govor.

VIDEO Nakon 22 godine isušeno je Lokvarsko jezero: dno skriva ostatke potopljenog naselja

Komentara 20

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
08:59 30.05.2023.

Jel to na danasnji dan SDP sa racanom na celu demonstrativno napustio sabornicu prilikom donosenja odluke o samostalnosti i neovisnosti HR ?!!

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
12:29 30.05.2023.

Dali je to moguće da je Glavas bio optuženoga pod zakonom SFRJ u to doba ???!. Guavas je bio prevaran I zatvaran za HR za koju se je borio koja još nije postajala . Tako su se mnogi optuzivali koo I naš Mercep Još dan dana nam se sudi po zakon SFRJ pa se pitamo o čemu mi tu mlatimo praznu slamu. Plenkovicu bolje ti bi bilo da svoje drustvo iz vanjske politike natjeras da se dodju ispricati našem Franji na Mirogoju jer su na dan potrebno našeg franje zatajili. Plenkovicu ti ne poštivat svog precjednika koji je po range najvisi u Hrvatskoj tako isto nepostivas pravi dan Hrvata kad su se otcjepili od SFRJ I postali nezavisnu Hrvatska Država. Pametnom dosta. Braćo Hrvati gdje ste kad trebati odgovorila da ništa zaboravili dan I zakon SFRJ koji je bio na Swazi kad se je optuzilo našeg Glavasa koji je našeg radi Lijepe naše. Hvala.

DU
Deleted user
08:51 30.05.2023.

Na današnji dan smo se mi iz Savezne Bezbednosti razišli i uspostavili nove stranke na vlast po republikama koje su kasnije postale države u cilju zaštite vlastitog integriteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije