Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrka s državnim praznikom

ANKETA Što mislite kojeg datuma bi se trebao obilježavati Dan državnosti?

Hrvatska zastava vijori na vjetru
Srecko Niketic/PIXSELL
30.05.2023.
u 08:20

Dan državnosti mnogi su upamtili kao 30. svibnja sve dok pomutnju nije uvela SDP-ova vlada koja ga je prebacila na 25. lipnja. Plenkovićeva ga je opet vratila na stari datum. Koji pak ne priznaje aktualni predsjednik Zoran Milanović.

Hrvatska danas slavi Dan državnosti. Već četvrtu godinu za redom, datum je 30. svibnja, nakon što je Vlada 2019. donijela odluku da se od iduće godine proslava Dana državnosti vrati na stari datum kakav je bio do 2001., u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora.

"Upravo je ovaj 30. svibnja svojevrsni dan demokracije, možemo ga slobodno tako nazvati, najreferentniji i najrelevantniji, a ujedno je bio jako dobro prihvaćen u hrvatskom narodu. Ideja je da u 2020., kad će biti 30. obljetnica tog prvog 30. svibnja, stvari stavimo na svoje mjesto. Vjerujemo da će 30. svibnja kao Dan državnosti dovesti do respekta hrvatskih građana prema državi", obrazlagao je odluku premijer Andrej Plenković uoči vraćanja starog datuma. 

Dan državnosti slavio se 30. svibnja do 2001. godine, kada ga je Račanova Vlada prebacila na 25. lipnja, na dan kad se obilježava odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena 25. lipnja 1991. godine. Taj datum u Hrvatskoj je danas spomendan.

VEZANI ČLANCI: 

Kao i oko mnogočega, i oko datuma Dana državnosti u Hrvatskoj se vode polemike. Novi stari datum ne priznaje Zoran Milanović koji ga naziva farsom. A manevri s datumima doveli su do zbrke među građanima koji ne znaju što i kad slave. 

Komentara 15

Avatar Asterix
Asterix
09:23 30.05.2023.

Postojale su neslužbene ideje da Dan državnosti bude 7. lipnja, na dan kad je 879. papa Ivan VIII. blagoslovio kneza Branimira i Hrvatsku i time prvi put priznao hrvatsku državu. Franji Tuđmanu bilo je predlagano da se prva sjednica novog Sabora umjesto 30. svibnja 1990. održi 7. lipnja, upravo na 1111. godišnjicu prvoga priznanja hrvatske državnosti.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
11:40 30.05.2023.

05. kolovoza! Oslobođenje Hrvatske!

DU
Deleted user
12:17 30.05.2023.

Kad ce biti dan vanzemaljaca pa da ga proslavim 👽.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije