Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival i Dan državnosti

U Hamburgu u okviru Hrvatskog festivala 2023. proslavljen i Dan državnosti RH

Hamburg
Foto: Fenix
1/5
28.05.2023.
u 20:06

Među najupečatljivijim trenutcima proslave u Wilhemsburgu bio je igrokaz djece Hrvatske dopunske nastave iz Hannovera koja su na jedinstven način „putovanjem vlakom iz Hannovera za Zagreb“ tematizirala hrvatski ulazak u Schengen i uvođenje nove valute euro.

U organizaciji Generalnog konzulata RH u Hamburgu, kojeg vodi generalni konzul Kristijan Tušek, i Udruga roditelja Kroatische Freude - Hrvatska radost, u Hamburgu je ovaj vikend organiziran Hrvatski festival 2023. u sklopu kojeg je organizirana i proslava Dana državnosti RH.

Proslava Dan državnosti započela je u petak uvečer svečanim prijemom i koncertom za hrvatske i njemačke uzvanike, a nastavljena u subotu u okviru „Hrvatskog festivala 2023.“ u čijem programu su sudjelovali predstavnici hrvatskih vjerskih i društvenih zajednica iz Hamburga, Bremena, Hannovera i Schleswig-Holsteina.

Osim proslave Dana državnosti, u sklopu Hrvatskog festivala proslavljena je i 10. godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju te u subotu služena Sv. misa za Domovinu u crkvi Svetog Bonifacija u Wilhelmsburgu, gdje je proslavljena i 33. godišnjice misništva patera Ante Bobaša, voditelja Hrvatske katoličke misije u Hamburgu. Uz mnoštvo vjernika, na proslavi misništva patera Bobaša došao je i pomoćni biskup nadbiskupije Hamburg Horst Eberlein, kao i mnoštvo hrvatskih svećenika iz Njemačke.

Nakon Sv. mise za Domovinu upriličena je pod nazivom Put mira, kojom su Hrvatice i Hrvati hodali za mir u svijetu od crkve svetog Bonifacija do dvorane u Wilhelmsburgu gdje je organiziran prigodni kulturno-zabavni i glazbeni program u povodu sva tri spomenute obljetnice.

Foto: Fenix

Nakon otvaranja programa proslave, domaćin svečanosti generalni konzul Kristijan Tušek pozvao je na pozornicu i pozdravio državnog tajnika iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, hrvatskog veleposlanika iz Berlina Gordana Bakotu te Esteru Šimić, predstavnicu Ministarstva znanosti i obrazovanja zadužena za Hrvatsku nastavu izvan domovine. Svi oni obratili su se prigodnim riječima i čestitali Dan državnosti Republike Hrvatske.

Državni tajnik Zvonko Milas kazao je kako „hrvatsko iseljeništvo diljem svijeta predstavlja izvor ponosa i snage za Republiku Hrvatsku“ zahvaljujući hrvatskim iseljenicima na „hvalevrijednim projektima na kojima predano rade u svrhu očuvanja hrvatskog identiteta izvan domovine“.

Foto: Fenix

Čestitajući hrvatski nacionalni praznik, veleposlanik Gordan Bakota je istaknuo kako Dan državnosti RH utjelovljuje sreću i ponos hrvatskih građana u domovini i inozemstvu.

- Hrvatska i hrvatski građani prošli su težak put, od žrtve agresije, preko pobjede u Domovinskom ratu do članstva u EU i NATO-u, koji je od ove godine dio eurozone i schengenskog prostora. Također se veselimo proslavi naše 10. obljetnice članstva u EU 1. srpnja ove godine. Ova društvena, politička i ekonomska promjena je bez premca. Ponosni smo na to, rekao je Bakota ističući zahvalnost Njemačkoj koja od svibnja 1990. stoji na strani Hrvatske. - Zahvalni smo Njemačkoj na tome. Čak i u ovim teškim vremenima, Hrvatska i Njemačka stoje rame uz rame u većini područja u EU, posebice kada je u pitanju podrška Ukrajini, istaknuo je Bakota.

Generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek istaknuo je kako je Dan državnosti Republike Hrvatske zasigurno prigoda prisjetiti se ljudi i zbivanja koja su doprinijela slobodi kao i osamostaljenju moderne Hrvatske države.- Samo putem zajedništva hrvatski narod bilježi znamenite uspjehe kroz povijesti. Trebamo se sjetiti i povijesnih osoba čije djelo baštinimo kao i spomen na slavne dane. Tu ponajviše mislim na prvog hrvatskog predsjednika, pokojnog dr. Franju Tuđmana kao i na hrabre hrvatske branitelje, kojih zasigurno ima i među nama ovdje na sjeveru Njemačke , ali i na svakog neznanog pojedinca koji je na bilo koji način ugradio sebe kako bi smo ostvari zajednički cilj, kazao je Tušek.

Među najupečatljivijim trenutcima proslave u Wilhemsburgu bio je igrokaz djece Hrvatske dopunske nastave iz Hannover koja su na jedinstven način „putovanjem vlakom iz Hannover za Zagreb“ tematizirala hrvatski ulazak u Schengen i uvođenje nove valute euro. Recitaciju „Moja zemlja“ izveli su učenice Hrvatske nastave Hannover Lea Ilić i Iva Ćurčić.

U kulturno zabavnom programu nastupili su članovi folklornih skupina HKZ Croatia Hamburg, HKD Napredak Hamburg, HKU Bremen, Bosanko-hrvatska folklorna zajednica „Jure Sušić. Kroz program su uspješno vodili Petra i Filip Bjeliš iz Wolfsburga. U glazbenom dijelu programa su nastupili Ivo Jurić, Anita i Marko Matić, glazbena skupina Skitnice, glazbenik Rajko Suhodolčan te Barbara Suhodolčan i Antonio Vrbički.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije