Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bilanca tridesetogodišnjih diplomatskih odnosa

Hrvatska i Njemačka partneri i prijatelji

Zagreb: Otvorenje izložbe Fasces of Europe u Francuskom paviljonu
Marko Lukunic/PIXSELL
14.01.2022.
u 19:43

Više od 425.000 Hrvatica i Hrvata koji trenutačno žive u Njemačkoj te oko dva do tri milijuna njemačkih turista godišnje koji godišnji odmor provode u Hrvatskoj važan su most između dviju zemalja te pridonose međusobnom razumijevanju

Republika Hrvatska i Savezna Republika Njemačka 15. siječnja 2022. godine obilježit će 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. Tadašnja je savezna vlada odluku o ranom priznanju neovisnosti Hrvatske donijela u prosincu 1991. godine. Sredinom prosinca Europska zajednica donijela je odluku o priznanju neovisnosti Hrvatske i Slovenije 15. siječnja 1992. godine. Takva promjena vanjskopolitičke konstelacije početkom je 1992. godine konačno dovela i do potpisivanja sporazuma o primirju na teritoriju Republike Hrvatske. Međunarodno priznanje te dolazak međunarodnih mirovnih snaga u Hrvatsku bili su važan korak u ustroju Hrvatske kakvu danas poznajemo.

Gospodarska i kulturna suradnja

Odnosi između Hrvatske i Njemačke desetljećima su obilježeni partnerstvom i uzajamnim prijateljstvom. Više od 425.000 Hrvatica i Hrvata koji trenutačno žive u Njemačkoj te oko dva do tri milijuna njemačkih turista godišnje koji godišnji odmor provode u Hrvatskoj važan su most između dviju zemalja te pridonose međusobnom razumijevanju. Opseg i kvaliteta bilateralnih odnosa odražavaju se u mnogim različitim područjima: partnerstva u visokom obrazovanju te programi stipendiranja dokaz su uske znanstveno-istraživačke suradnje. Njemačka međunarodna škola u Zagrebu je institucija bez koje bi učenje i poticanje njemačkog jezika bilo nezamislivo. Njemački se jezik osim toga uči i u Goethe-Institutu u Zagrebu te brojnim hrvatskim školama i fakultetima te je nakon engleskog jezika drugi strani jezik koji se najčešće uči u Hrvatskoj.

Raznoliki kulturni programi te živahna dvosmjerna razmjena između umjetnica i umjetnika podjednako je slika dviju zemalja svjesnih svoje povijesti i svojih tradicija kao i suvremenog i dinamičnog društva. Hrvatska i Njemačka posebno su usko povezane gospodarski. Oko 400 hrvatskih i njemačkih poduzeća u Hrvatskoj učlanjeno je u Njemačko-hrvatsku industrijsku i trgovinsku komoru u Zagrebu te su dokaz vrlo intenzivnih gospodarskih aktivnosti između Hrvatske i Njemačke. Njemačke političke zaklade svojim radom daju vrijedan doprinos u području političkog obrazovanja i dijaloga o društveno relevantnim pitanjima. Posebno su važna i partnerstva između gradova koja su već desetljećima važan element suradnje na komunalnoj razini. Njihova je snaga nedavno došla do izražaja u humanitarnoj pomoći koju je Njemačka pružila Hrvatskoj nakon razornih potresa u 2020. i 2021. godini.

Hrvatska na putu integracije

Naši su bilateralni politički odnosi bliski i puni povjerenja. Bilateralni akcijski plan koji su u ožujku 2019. potpisali tadašnji ministri vanjskih poslova temelj je bilateralnih odnosa kojim se definiraju težišta suradnje te teme od zajedničkog interesa kako bilateralno tako i u odnosu na EU. Jednako je važna i činjenica da su Njemačka i Hrvatska usko povezane i na međunarodnom planu. Ujedinjeni narodi i njihove organizacije, NATO te OESS samo su neki primjeri sve važnije multilateralne suradnje. Hrvatska će 2023. godine proslaviti desetogodišnje članstvo u Europskoj uniji. Svojom željom da pristupi schengenskom prostoru te eurozoni Hrvatska je krenula dalje na putu integracije.

Njemačka i Hrvatska su u Europskoj uniji jedna drugoj snažan, pouzdan i ravnopravan partner te time daju vidljiv i aktivan doprinos u rješavanju velikih izazova koji predstoje Europi i svijetu i koje međunarodna zajednica može riješiti samo zajednički. To partnerstvo obuhvaća otvorenu i iskrenu raspravu o međusobnim očekivanjima, kontroverznim temama i stajalištima u kojima se razilaze. Uspostava diplomatskih odnosa prije 30 godina postavila je temelj za daljnji razvoj odnosa između Njemačke i Hrvatske na način da su i ovakve rasprave moguće među prijateljima, što je dovoljan razlog da se povuče pozitivna bilanca na ovaj dan koji je toliko važan za naše zemlje. 

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kopp29
11:01 15.01.2022.

Te kobne 91,trebali su potpisati sa njemackom ugovor i Anex o primitku hrvatske u saveznu republiku njemacku i rata ne bi bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije