Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.02.2016. u 08:15

Manji je javni dug i sam obećao, Orešković mora presjeći što će s dobi za odlazak u mirovinu

Mađarskoj je trebalo desetak godina da se izvuče iz procedure prekomjernog deficita, Slovenci su svoje rokove probili dva puta, Francuskoj je Komisija nekoliko puta progledala kroz prste, pa bi i Hrvatska mogla računati s dodatnim odgodama prije nego što bilo tko u Bruxellesu posegne za sankcijama.

Ovaj tjedan Europska će komisija objaviti najnoviji izvještaj o ekonomskom stanju zajednice, koji se s dosta nelagode očekuje u Zagrebu jer se Hrvatska nalazi u klupi za ponavljače. Mnoge preporuke koje su nam dane protekle dvije godine i dalje su neispunjene, a lako se može dogoditi da nam europska administracija za ovu godinu pripiše nove.

 Slično kao što je to očekivala od Milanovićeve Vlade, Europska će komisija tražiti od premijera Oreškovića da odmrzne tržište rada, sredi javna poduzeća, posloži javnu upravu, pojednostavi poslovanje, smanji dug i deficite te općenito zemlju učini privlačnom za život. Puno toga trebali smo i sami shvatiti, no to je već tužna strana hrvatske tranzicije. Početni rok u kojemu su preporuke trebale biti pretočene u život bio je kraj 2016. godine, no i jednima i drugima bilo je jasno da će se prilagodba oduljiti, to više što se realizacija “najškakljivijih” preporuka poklopila s izbornim razdobljem. Među njima je i niz nepopularnih mjera: pojednostavljeno otpuštanje, oporezivanje nekretnina, ranije dizanje dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu na 67 godina, spuštanje roka za prijevremeni odlazak u mirovinu na svega dvije godine ili pak širenje financijske penalizacije, što je kao jedno od otvorenih pitanja ovih dana spomenuo i novi ministar financija Zdravko Marić.

Bivša se Vlada oglušila na preporuke koje se tiču umirovljenja pa sad Orešković mora odvagnuti hoće li se radije natezati s Komisijom ili će nas uvjeravati kako je super mirovinu čekati do 67. godine. Porez na nekretnine zacijelo mu nije mrzak, kao što nije bio ni prethodnoj Vladi, samo je pitanje kojom ćemo ga brzinom dobiti.

>>Orešković: Građanima ćemo ponuditi dionice hrvatskih autocesta

>>2,7 milijuna Hrvata na računima ima manje od 10 tisuća kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije