Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1. Susret hrvatske nacionalne manjine

Hrvati u Mađarskoj imaju sva prava, u Srbiji još ne

Novalja: 1. Susret hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan domovine
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
07.10.2023.
u 23:12

Hrvati su nacionalna manjina u 12 zemalja, a u Mađarskoj su najbrojniji i najbolje organizirani

Predavanja, promocije knjiga, okrugli stolovi na temu hrvatske manjine u Mađarskoj, druženje, uživanje u gastronomiji Hrvata iz Mađarske, ali i pjesmi i plesu koje su izvodila brojna kulturno-umjetnička društva Hrvata koja djeluju diljem Mađarske, obilježili su 1. Susret hrvatske nacionalne manjine i Hrvata izvan domovine koji od petka do nedjelje traje u Novalji na Pagu.

Hrvatske škole

Organizira ga Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, Grad Novalja i Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova i supokroviteljstvom Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Susret je dio projekta nazvanog "Mapiranje hrvatske manjine u Europi", a cilj je pomoći očuvati nacionalni identitet Hrvata koji su manjina u 12 zemalja u Europi. Prvi je susret započeo predstavljanjem rada hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, s obzirom na to da su najorganiziraniji i uživaju sva prava koja im kao manjini pripadaju; imaju svoje škole i institucije.

VEZANI ČLANCI:

– Težnja nam je da Hrvati i u drugim zemljama to postignu, stoga će na ovaj skup doći i predstavnici Hrvata iz Srbije i Crne Gore kako bi čuli iskustva Hrvata u Mađarskoj. Planiramo iduće godine predstaviti hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, odnosno Boki, a godinu potom iz Vojvodine, gdje se još svi trudimo pomoći kako bi Hrvati ostvarili sva prava – kazala nam je Vanda Babić Galić, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova iz Instituta za migracije i narodnosti.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je bio i veleposlanik u Mađarskoj, kazao je u Novalji da su Hrvatska i Mađarska primjeri dviju država koje su uspješno međusobno riješile pitanje manjina.

Video: Grlić Radman: Vlada čini sve da ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH

– Važno je povezivati Hrvate s matičnom zemljom Hrvatskom, jačati komunikaciju i boriti se za njihov što bolji standard, jer skrb i briga za hrvatsku manjinu i iseljeništvo je temeljna zadaća RH i njezinih institucija. Manjine su most koji povezuje matičnu domovinu s tim državama – kazao je ministar. Dodao je da je Hrvatskoj u odnosima sa Srbijom prioritet hrvatska nacionalna manjina u toj zemlji.

– To je mjera našeg odnosa. Nama je to najvažnije pitanje i sva ostala podređujemo kada je u pitanju položaj hrvatske manjine u Srbiji. Želimo stabilnost zapadnog Balkana kojemu želimo europsku perspektivu, ali naravno na temelju vlastitih postignuća i tu će Zagreb pomoći svakoj zemlji, pa tako i Srbiji jer nam je u interesu imati dobre i stabilne odnose – kazao je G. Grlić Radman.

VEZANI ČLANCI: 

Skupu se obratio i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova koji je izrazio zadovoljstvo okupljanjem manjina što je u duhu i strategije Vlade.

– Nama je svaki Hrvat koji živi izvan Hrvatske jednako važan i sigurno ćemo kao država učiniti sve da im olakšamo okolnosti u kojima žive, da budemo njihovi zagovornici tamo gdje je najvažnije, u kontaktu s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama – kazao je ministar Božinović.

Predstavljeni film i knjiga

Tijekom tri dana druženja u Novalji predstavljena je monografija "Kratka povijest Hrvata u Mađarskoj" o kojoj su govoriti Stjepan Blažetin iz Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Željko Holjevac iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" te autor Dinko Šokčević iz Instituta za povijest, Mađarska akademija znanosti. Održani su i projekcija promotivnoga filma o Hrvatima u Mađarskoj "Croatica" i okrugli stol: Izazovi i perspektive hrvatske manjine u Mađarskoj sa 12 sudionika; od Stjepana Blažetina, do Mladena Andrlića, veleposlanika Hrvatske u Mađarskoj, Milana Bošnjaka, savjetnika s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, Drage Horvata, generalnog konzula RH u Pečuhu, Joze Solga, glasnogovornika Hrvata u mađarskom parlamentu te drugih uzvanika.

Komentara 3

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
05:31 08.10.2023.

Da Hrvati imaju 10inu prava u Srbiji kao Srbi u Hrvatskoj, bilo bi ima 100% lakše nego sada.

NE
NenadNbgd
04:00 08.10.2023.

A koja to veća prava ima jedan Hrvat u Madjarskoj nego u Srbiji, konkretno? Ovo piše osoba od oca hrvata i majke srpkinje, koji je rodjen u Beogradu i koji je oduvek imao ista prava kao i svi ostali narodi koji žive u Srbiji. Inače moj otac je dobio i stan od države.

NE
Nemanadimak
19:45 09.10.2023.

Pa ne bi se slozio kakoHrvati imjau bas puno prava a Madjarskoj. Pecuj se ne pise Pecuj a nema Hrvatskih naziva gradova i sela kraj granice u kojima Hrvati zive. Druge manjine imaju nazive na svom jeziku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije