Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova odredba

Hrvati od danas smiju u Italiju samo s negativnim testom na koronu

Coronavirus - opening of the Italian border
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL
1/3
13.08.2020.
u 13:53

Brzi testovi moći će se obaviti u nekim zračnim lukama, željezničkim postajama ili na nekim graničnim točkama

Državljani Hrvatske od danas pri ulasku u Italiju trebaju predočiti negativan test na koronavirus ili se testirati najkasnije 48 sati od ulaska u tu zemlju. 

Oni koji dolaze zrakoplovom ili vlakom moći će se testirati već u nekim zračnim lukama ili željezničkim postajama ili na nekim graničnim točkama. U slučaju da ta opcija nije dostupna, test se mora obaviti u ustanovi za zdravstvenu skrb po dolasku u Italiju.

Odredba koju je kasno sinoć potpisao talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza tako je po novome Hrvatsku smjestila u skupinu rizičnih država, sa Španjolskom, Grčkom i Maltom, te propisala testiranje za sve putnike koji dolaze iz tih zemalja.
Tranzit kroz Italiju, za sada, nije obuhvaćen novom uredbom.

Uvođenje testova alternativa je bila mogućem uvođenju 14-dnevne samoizolacije koja bi se pokazala vrlo problematičnom budući da je veliki broj talijanskih turista već na odmoru  kamo su se uputili dok na snazi nisu bile mjere ograničavanja putovanja. Također, izbjeglo se da talijanske regije koje dnevno izvještavaju o slučajevima kojima je zajedničko da su zaražene osobe boravile u inozemstvu, pa tako i u Hrvatskoj, samo odlučuju o parcijalnim mjerama.

Obavezna samoizolacija već je na snazi za sve koji dolaze iz zemalja koje ne spadaju u Schengen, iz Bugarske i Rumunjske, a sve se glasnije govori da bi se i Hrvatska mogla priključiti toj listi.

Može se špekulirati je li odluka talijanskih vlasti u periodu kad sve države ohrabruju svoje državljane da odmor provedu u domovini politička ili ne, ali je činjenica da se zadnjih 10-ak u tamošnjim medijima, kao kod lokalnih vlasti dana apostrofira porast broja zaraženih u Hrvatskoj, kao i broj talijanskih turista koji su po povratku kući razvili simptome bolesti. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar bimbopus
bimbopus
14:42 13.08.2020.

to je početak , uskoro iz kiflice nikuda bez papira , pa sami smo si krivi , bili smo korona free pa onda izbori , uvoz iz hercegovine bez carina i nameta , turisti su dolazili u našu lijepu bezsu dolazili u našu lijepu bez ikakvih testiranja i sada smo tu gdje smo , nadam se samo da če ostati na blažoj varianti .

NA
nahty
18:10 13.08.2020.

Čisto da se zahvalim. Zbog turizma i muljanja sa podacima ja sada moram plaćati iz svog džepa za poslovni put u Italiju. I to tako, nekoliko puta mjesečno. Hvala Beroš, hvala Capak, hvala svima... Tko me jel'te doslovno ***e. Nitko mi neće ništa refundirati zbog njihove nesposobnosti.

PR
Proleter99
14:43 13.08.2020.

Hrvati od danas smiju "postojati" samo s negativnim testom na koronu !! Jer su uvijek pozitivni na negativnost...kao kockoglavi turbohrvatski botovi !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije