Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurobarometar

Hrvati i Grci najveći pesimisti: Posla nema niti će ga biti

nezaposleni
Marijan Sušenj/PIXSELL
27.12.2012.
u 12:00

Korist od članstva - Ispitanici u Hrvatskoj nadaju se da će egzistenciju riješiti u drugim zemljama nakon ulaska u EU.

Da prosječan Hrvat – kako se zna pojednostavniti – ode liječniku, najvjerojatnije bi mu bili prepisani antidepresivi. Podaci iz najnovijeg Eurobarometra, istraživanja javnog mnijenja Europske komisije provedenog prošli mjesec, hrvatske ispitanike smješta među najveće pesimiste – najviše se boje viših cijena, inflacije, ali nadasve – nezaposlenosti. A više od polovine ispitanika misli da će biti i gore.

Psihologija u ekonomiji

Koristi li netko Eurobarometar kao vodič kod traženja posla, Hrvatsku će zaobići u velikom luku. Posla nema, kazalo je 98 posto ispitanika u Hrvatskoj na pitanje kako ocjenjuje situaciju na tržištu rada. Gotovo isto kao i u bankrotiranoj Grčkoj i Španjolskoj, iako realne brojke daju drukčiju sliku. Percepcija Hrvata o gospodarskoj situaciji u zemlji je zabrinjavajuće loša, samo nekoliko postotaka bolja od negativnih rekordera, Grka.

– Kriza predugo traje, godinama se ništa ne promiče, a u ekonomiji je 50 posto psihologije, 50 posto realnih aspekata: novac, nezaposlenost... Većina građana, zbog dugotrajne depresije, ne može ni vidjeti pomake, a ni Vlada se ne trudi previše da pošalje znakove koje bi građani mogli protumačiti optimizmom. Psihologija krize je zahvatila građane – smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

Pad povjerenja u Vladu logičan je, dodaje.

– Nije se držala prijedloga ili smjerova koje je na početku mandata prenijela građanima. Prije svega – početak investicija.

Pa ne možete dva, tri puta odgađati početak tih investicija, reći mi smo pogriješili i mijenjamo smjer. Ili odustanite ili ostvarite – ističe Novotny.

Razočaranje je to veće, napominje analitičar Žarko Puhovski, jer su lani, za izbora, porasle nade građanima. U jednom se trenutku vjerovalo da postoji šansa, dodaje te objašnjava kako, za razliku od EU, gdje su konstante, kod nas političke promjene izazivaju oduševljenje pa je stoga i razočaranje veće.

Seminarski rad

– Vlada živi u privilegiranim uvjetima. Za njih je sve to vrsta seminarskog rada, bave se teorijama o tome što bi se i kako moglo. Ponašaju se kao da je činjenica da su došli na vlast sama po sebi rješenje – dodaje Puhovski.

S druge strane, u EU ipak ide prema raspletu krize, nadopunjuje Novotny. Naravno, ovisi od države, no i to je dovoljno da Hrvati kao najveću korist od EU vide baš u pronalaženju posla.

>>Hrvati pesimistični - do posla lakše čak i u Grčkoj i Španjolskoj

Komentara 5

Avatar superhik74
superhik74
18:38 27.12.2012.

Ima posla, prodavanje magle je ono u cemu smo i mi i Grci najbolji, medjutim nitko to ne kupuje.

TO
Toni50
20:09 27.12.2012.

Apsolutno je ovo ispravno ,Hrvati i Grci su najveći realisti i to je istina! Posla nema niti će ga biti....

TO
Toni50
20:10 27.12.2012.

Apsolutno je ovo ispravno ,Hrvati i Grci su najveći realisti i to je istina! Posla nema niti će ga biti.... No i ako ga bude nešto to neznači da če biti i novaca !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije