Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE BIRAČA

HRejting: Gotovo polovica birača u Istri i Primorju uz Restart, HDZ-u 9. i 10. jedinica

Andrej Plenković i Davor Bernardić
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL/Igor Kralj/PIXSELL
26.06.2020.
u 19:37

Pragu je najbliže koalicija oko Živog zida, a jednaku potporu ima i platforma Možemo. Mandat bi mogli dobiti i  Domovinski pokret, ali isključuje riječkog vjeroučitelja Marina Miletića i Damira Kajina s kojima na čelu liste Mosta, odnosno Demokrata i Laburista ne dosežu ni 3%.

HRT je objavio rezultate istraživanja javnog mnijenja HRejting za osmu, devetu i desetu izbornu jedinicu.

Osma izborna jedinica

U Istri i Primorju za Restart koaliciju glasala bi gotovo polovica birača 8. izborne jedinice, a HDZ bi dobio malo manje od 20%. To su jedine dvije liste koje prema Hrejtingu prelaze izborni prag.

Pragu je najbliže koalicija oko Živog zida, a jednaku potporu ima i platforma Možemo. Mandat bi mogli dobiti i  Domovinski pokret, ali isključuje riječkog vjeroučitelja Marina Miletića i Damira Kajina s kojima na čelu liste Mosta, odnosno Demokrata i Laburista ne dosežu ni 3%.

Neodlučnih birača u ovoj je izbornoj jedinici  8,5%, pa bi njihovo uključivanje u izbore moglo utjecati na konačni raspored mandata koje trenutačno osvajaju samo dvije najjače opcije - i to Restart koalicija 9, a HDZ 3. A 14 mandat mogle bi dosegnuti sve stranke, no njima su prema d'Hondtovoj metodi preračunavanja, bliže Restart i HDZ.

Foto: HRT

Deveta izborna jedinica

Ova izborna jedinica obuhvaća cijelu Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku te sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije. Tamo HDZ-ova lista osvaja 37% glasova, a Restartova 20%. Domovinski pokret dobiva 10%, a Most osvaja jedan mandat.

Tamo je više od 10 posto neodlučnih birača. 

Kad je riječ o mandatima, HDZ osvaja 7 mandata, Restart koalicija 3, a po jedan koalicija oko Domovinskog pokreta, Most i četiri stranke okupljene oko Stipe Petrine. Za preostali rubni mandat bore se tri liste, ali mu je prema HRejtingu najbliži Restart.

Deseta izborna jedinica

Ona obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju. Lista HDZ-a i HDS-a i dalje je prvi izbor trećine birača. Gotovo 7% manje ima Restart koalicija, a prag još prelaze Škorina koalicija i Most.

U tom izbornoj jedinici je 10 posto neodlučnih birača. 

Od tih 13 mandata , HDZ-u bi pripalo 6, Restartu 5 i po jedan Škorinoj koaliciji i Mostu. Rubni mandat mogao bi dobiti HDZ koji mu je bliži od Škorine ili Mostove liste

Ključne riječi

Komentara 29

MA
markec555555
22:09 26.06.2020.

koje su ovo prijevare, mislim stvarno, ruža tomašić dobija minimalno 15% ....

TO
ToVuS
20:19 26.06.2020.

Kad su ankete falile na račun hr desnice..nikad.pametnom dosta.

OR
Orilogorilo
23:05 26.06.2020.

Dnovinari danas spočitavaju skori da mu je zena pisala onfolkloru za srpske novine u sad-u, ali nije im sporno hdzovo i plenkovicevo financiranje nobocty sa milju eura godišnje, da mogu svakakve gadosti o Hrvatima i Hrvatskoj pisati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije