Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA IZ SRBIJE

Homen: Hrvatski zakon o optužnicama imao bi smisla 1993.

'optuznica_nnn_obz_140410'
'Photoshop'
03.10.2011.
u 11:53

Potpisali smo ugovor o međusobnom izručenju državljana koji su optuženi za organizirani kriminal što je bio napredak, a nakon slučaja Paravinja Hrvatska je inicirala potpisivanje sporazuma i za sva druga djela.

– Tako nešto nije se dogodilo u modernoj praksi europskih zemalja. Ideja hrvatske Vlade jest da se hrvatski državljani zaštite od odgovornosti za ratne zločine i to je problematično i sa stajališta osnovnih ljudskih prava i kad je riječ o dobrosusjedskim odnosima. Vlada se nikada ne treba miješati u rad pravosudnih organa – rekao je Slobodan Homen, državni tajnik u ministarstvu pravosuđa Srbije za Radioteleviziju Srbije dodajući da "to nije međunarodni standard". Izrazio je očekivanje da će Hrvatska dobro procijeniti svoj interes za donošenje takvog zakona.

– Taj se zakon ne uklapa u trend odnosa Srbije i Hrvatske. Potpisali smo ugovor o međusobnom izručenju državljana optuženih za organizirani kriminal što je bio napredak, a nakon slučaja Paravinja Hrvatska je inicirala potpisivanje sporazuma i za sva druga djela. Ovim bi se sada samo prekinula suradnja – drži Homen. Dodao je da je zakon predložen zbog predizborne kampanje u Hrvatskoj, a u prilog toj tvrdnji ide, kako je rekao, i to što "Hrvatska ni do sada nije morala postupati prema srpskim optužnicama".

– Uopće im nije trebao zakon. Da je Hrvatska to učinila 1993., imalo bi smisla, a danas, kada imaju pravni put da ne surađuju sa Srbijom, nepotrebno je – objasnio je Homen. Naveo je da su u Srbiji revidirane ratne optužnice, ali je "daleko više problematičnih optužnica bilo u Hrvatskoj" i naveo primjer presude Srbinu u Hrvatskoj jer je "udario hrvatskog konja".

Homen drži da je zakon koji predlaže Hrvatska protivan svim konvencijama Vijeća Europe i Hrvatska neće moći donijeti takav pravni akt koji bi ostao na snazi u ovoj fazi integracija.

Komentara 1

OB
-obrisani-
06:25 06.10.2011.

Koje gluposti, pa Paravinja je hrvatski državljanin i treba ga izručiti Hrvatskoj posebno za počinjena kaznena djela na tlu Hrvatske, ovo što radi Srbija ispada ko da Finska traži izručenej Paravinje jer je osumnjičen da je ubio gđicu Bilić, zašto se konkretno ne kaže učemu je problme već se skreće voda na srbijanski mlin i govori se optuženima za ratni zločin, zamisli ali ne proitv srpskih državljana već protiv hrvatskih a proces vodi srbija, ma dajte!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije