Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne bude li dogovora o Brexitu

Hoće li granica između dvije Irske vratiti IRA-u?

Foto: Press Association/PIXSELL
13.03.2019.
u 07:06

Mogli bi se ponovo rasplamsati bude li između Sjeverne Irske i Republike Irske uvedena granica i pogranična kontrola izlaskom Velike Britanije iz Europske unije

U trenutku kada je britanski parlament jučer glasovao hoće li prihvatiti plan Therese May o izlasku iz EU ili ne, javnost je, između ostalog, zanimalo i pitanje nalazi li se zemlja pred novim valom terorizma i nemira, sličnom onom kakav je Veliku Britaniju, a pogotovo Sjevernu Irsku, potresao osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Mirovni sporazum propada

Naime, skupina koja se sada nazvala IRA, očito pokušavajući preuzeti na sebe dio karizme koju je za vrijeme irskih nemira imala Irska republikanska armija, preuzela je odgovornost za slanje eksplozivnih naprava koje su prošli tjedan pronađene u londonskom javnom prijevozu te na Sveučilištu u Glasgowu. Ujedno, objavili su da je poslana i treća eksplozivna naprava, no ona još nije pronađena.

– Ukupno je poslano pet eksplozivnih naprava, četiri su locirane, no za petom još tragamo – ustvrdili su u Scotland Yardu. Britanska policija istražuje imaju li ti eksplozivni paketi ikakve veze s nekadašnjim pripadnicima IRA-e, no dosad nije utvrđena bilo kakva poveznica. Unatoč tomu, strahuje se da bi Brexit bez sporazuma s Europskom unijom mogao ponovo rasplamsati nasilje na Otoku.

Naime, u slučaju da Velika Britanija iziđe iz Europske unije bez dogovora s Bruxellesom, pada u vodu sjevernoirski mirovni sporazum, odnosno njegova temeljna odrednica, ukidanje granica na irskom otoku.

Borba traje 800 godina

Ponovno uvođenje granice i pograničnih kontrola između Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije, i Republike Irske, koja je članica Europske unije, bez ikakve sumnje bila bi crvena krpa republikancima na irskom otoku. Vjeruje se da bi republikanci, zagovornici odvajanja Sjeverne Irske od Britanije i pripojenja Republici Irskoj, znatno ojačali, a pitanje je vremena kada bi stari animoziteti ponovo prerasli u oružane sukobe s pristašama monarhije.

– U proteklih 800 godina irski republikanci suprotstavljali su se britanskoj okupaciji. Kada bi se ponovo uspostavila granica na otoku, ne bi bilo razloga da se borba ponovo ne pokrene – kaže Brian Kenna, vođa Oslobodilačke stranke u Sjevernoj Irskoj, političke opcije koja se zalaže za odvajanje pokrajine od Velike Britanije i ujedinjenje s Dublinom. Prema njegovim tvrdnjama, oni nemaju nikakve veze s IRA-om koja se očito ponovo budi, no potpuno razumije bijes ljudi i želju za slobodom. 

Pogledajte i video: Brexit: Građani čekaju rezultate glasovanja

Ključne riječi

Komentara 7

VJ
vjaceslav
08:08 13.03.2019.

i r a je prošlost! irci kao narod više ne postoje - naime i s jedne i druge strane granice zaboravili su svoj jezik te znaju i govore samo engleski, a sada kada je republika irska odbacila katoličanstvo ni vjerskiki razlog za sukob ne postoji.

Avatar dzambo
dzambo
07:47 13.03.2019.

Ma nije vise potrebno da ratuju u Irskoj jer ako jedna Irska ostane u EU ovi ce im natrapat toliko ovih imigranata da ce imat posla sa njima....tribace raditi za njih dok ce oni mijenjat kompletnu populacije jedne Irske...ima da izgledaju kao drugi Middle East za 20-tak god. ...mnogi pubovi...Whiskey...pivo...sve ce to biti ''daleka proslost u pojedinim djelovima te drzave...

Avatar nekakav
nekakav
10:06 13.03.2019.

i vremenima kad se bilo kakav oružani ustanak lako proglasi terorizmom, ircima samo to treba, da se dignu na oružje! britanci ih blokiraju u pol sata. bez britanije, irska je selo, što je i bila sve do pred 15 godina, kad je niskim porezima za korporacije postala oaza za google, microsoft... iz irske irci bježe, činjenica. ako britanci krenu kako su krenuli, jačati vojsku i svoj položaj u svijetu pokušavati vratiti, bez obzira na cijenu (pogledajte im samo rast izdvajanja za vojsku....) onda irce ne čeka ništa lijepog, već ograničenja. plus da eu razmišlja o izjednačavanju poreznih stopa za velike igrače, francuska uvodi porez velikima na dobit stečenu u francuskoj, drugi to slijede.. budućnost nije čak ni siva za irce, već opet crna. i da, okrenuti će se terorizmu, kao i do sada, jer osim sadnje krumpira i ispaše ovaca, te pečenja rakije i ne znaju ništa drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije