Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Hoće li Bajić skupiti hrabrosti

24.04.2006.
u 19:04

Koga u Hrvatskoj voli i HDZ i SDP? Ne, nije to Severina, nego glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, protiv kojega nije bilo čuti ni jedne kritičke riječi u Saboru. Splićanina Bajića je SDP postavio, a HDZ na čelu sa Splićaninom Sanaderom dao mu još jedan mandat, pa sad imamo, ako ništa drugo, konačno više-manje stabilnu kičmu pravosudnog sustava.

Nakon desetljeća u kojem su se na čelu tužiteljstva smjenjivali potpuni poslušnici politike sa šarlatanima, Bajić je napokon Državnom odvjetništvu dao pristojan izgled službe u kojoj ima nešto reda. To je i vlasti i opoziciji u ovom trenutku bilo dovoljno da mu daju novi mandat, sve do 2010. godine.

No, hoće li to biti dovoljno da bi tužiteljstvo odradilo posao koji narod od njega očekuje? Ni izdaleka, jer previše je signala koji upozoravaju na to da Bajić ponekad više sluša nego što samostalno odlučuje. Ekpresno je tako riješen slučaj Žužul, u trenutku kad se činilo da će tadašnji ministar ipak preživjeti aferu Imostroj, pa Žužul u ovom trenutku čist može natrag u visoku politiku, kako se i najavljuje.

Puno dulje ispitivan je slučaj suca Nenada Šepića, cijeli prvi Bajićev mandat, pa je lansiran baš u trenutku kad se birao novi predsjednik Visokog trgovačkog suda. Duuugo traju još neki izvidi Državnog odvjetništva, pa tako već gotovo dvije godine traje potraga za krivcima u aferi s prodajama srpskih kuća, a još joj se ne nazire rasplet. Jesu li u toj aferi išta skrivili šefovi APN-a? Možda jednom nešto i doznamo o tome.

Bivša Inina zaposlenica Vesna Balenović puno se puta sastajala s Bajićem, obrada njezine prijave trajala je mjesecima i godinama, da bi na kraju tužiteljstvo krađu nafte u prijevozu pripisalo jednom Ininom zaposleniku koji je umro... Zbog neuspjeha Uskoka stradao je samo njegov prvi ravnatelj Željko Žganjer, a sjena tih posrtanja nije Bajića niti dotaknula.

No, ako ni vlast ni oporba nemaju ništa prigovoriti Bajiću, dio bruxelleskih kritika ide njemu na dušu. Europa se tako prisjetila da je gotovo godina dana prošla od lokalnih izbora, a da nitko nije niti načeo pitanje trgovine mandatima. Dio političara u Saboru objašnjavao je kako su dali potporu Bajiću jer ne vide nikog boljeg. Zar mora odmah na dnevnom redu biti smjena ako se išta kritički kaže? Ovako ispada da rad Državnog odvjetništva ne nadzire nitko.

Doduše, sud "kontrolira" i ruši loše optužnice, no nitko ne zna koliko je slučajeva završilo u ladici iako je temelja za proces bilo. Bajić je, kako bilo, ipak prvi glavni državni odvjetnik koji ima izgleda izrasti u neovisnu figuru, koji bi u drugom mandatu mogao pročačkati i nekoga s ruba političke elite. Ako za to dobije podršku u javnosti i skupi hrabrosti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije