Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ PREDSTAVLJA IZBORNI PROGRAM

Plenković: Prosječna plaća bit će 1600 eura, mirovina 750, svako dijete imat će mjesto u vrtiću...

Zagreb: U hotelu Westin održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/39
28.03.2024.
u 13:18

– Na ove izbore idemo s našim partnerima. Imamo nekoliko interesantnih imena, primjerice Alemka Markotić, general Josip Lucić, Tomislav Zadro, maloljetni vukovarski branitelj... – rekao je Plenković

HDZ u hotelu Westin danas predstavlja izborni program i liste s kojima će izaći na parlamentarne izbore 17. travnja. Prije predstavljanja listi, održali su sjednicu Predsjedništva, a potom i sjednicu Nacionalnog odbora stranke. 

HDZ na izbore izlazi u koaliciji s partnerima – HSLS-om, Hrvatskom demokršćanskom strankom, Hrvatskom narodnom strankom, Hrvatskom strankom umirovljenika. Andrej Plenković je naveo da će na listi biti Marijana Petir te kao neovisni ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Josip Lucić, Tomislav Zadro, sin Blage Zadre i tada maloljetni vukovarski branitelj, a na listi će biti i Marko Milić, glasnogovornik Vlade. Na listama će biti i Davor Krstičević te Miljenko Filipović. 

Tijek događaja: 

13:15 – Ovo je ozbiljan program koji su radili ozbiljni ljudi mjesecima – kazao je Plenković. – Uvjeren sam da ćemo u kampanji biti ona politička snaga koja će dobiti većinsko povjerenje hrvatskoga naroda za kvalitetno upravljanje iduće četiri godine. Trebamo uložiti još puno za dobrobit Hrvatske, trudit ćemo se svakoga dana raditi za Hrvatsku svim srcem, znanjem, umom, racionalno, ali entuzijastično – kazao je na kraju svog govora Plenković. 


13:02 – Rekao je kako će jačati borbu protiv korupcije i da će poštovati hrvatski Ustav nakon čega je dobio pljesak. – Apeliram na sve koji se igraju ustavom, pa i one koji podržavaju te koji ga ne poštuju, da paze – kazao je Plenković. 


12:47 – Jamčimo da će prosječna plaća biti 1600 eura, minimalna bruto plaća bit će 1250 eura, podići ćemo mirovinu na 750 eura – obećao je Plenković. – Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje novih 125.000 radnih mjesta – dodao je. 

– Do 2030. osigurat ćemo mjesto za svako dijete u vrtiću – kaže. – Uvodimo elektroničku naplatu cestarine – dodao je. 

– Imamo 34.000 djece koja se danas rađaju u Hrvatskoj, broj umrlih je 57.000. To je najveći problem hrvatskog društva, naša strategija će preokrenuti te trendove. Udvostručit ćemo potpore za svako novorođeno dijete. Za svako dijete majke će dobiti godinu dana više staža. Uvest ćemo znatne popuste za brojne javne usluge, udvostručit ćemo trajanje plaćenog očinskog dopusta – kaže Plenković. Studentsku satnicu planiraju povećati na 7,81 euro. –  Nastavit ćemo s poreznim rasterećenjem mladih jer se ta mjera pokazala sjajnom i nije ugrozila prihode lokalnih jedinica. Nastavit ćemo s brigom za umirovljenike, izgradit ćemo 18 centara za starije osobe – kazao je. 


12:00 – Počelo je predstavljanje izbornog programa. – Danas imamo važan dan, prvo što smo otvorili profil na TikToku, a drugo je predstavljanje programa ''Za sve izazove'' – našalio se na početku predsjednik stranke Andrej Plenković. 

– Na ove izbore idemo s našim partnerima. Imamo nekoliko interesantnih imena, primjerice Alemka Markotić, general Josip Lucić, Tomislav Zadro, maloljetni vukovarski branitelj... Ima tu novih imena, tako da su liste popunjene našim partnerima, ali i dobrom kombinacijom iskustva i mladosti – kazao je Plenković. U prvom dijelu opširno govori o tome što je sve napravljeno u posljednjih osam godina otkad je HDZ na vlasti. 

– Jedna od najbitnijih stvari koju smo provodili od prvog dana jest odgovorno upravljanje javnim financijama. Napustili smo kroničnu situaciju prekomjernog proračunskog manjka, polako dizali kreditni rejting i to znači da oni koji nas nadgledaju vide da smo imali jasan smjer i jasan cilj – kazao je Plenković. 


11:30 – Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak rekao je u četvrtak da je postignut dogovor s koalicijskim partnerom HDZ-om o izbornim listama i da će HSLS dobiti dva sigurna prolazna mjesta, pri čemu će biti treći u drugoj izbornoj jedinici, a Darko Klasić peti u prvoj izbornoj jedinici.

"HSLS će dobiti dva sigurna prolazna mjesta. Kolega Klasić bit će peti u prvoj izbornoj jedinici i ja ću biti treći u drugoj izbornoj jedinici", rekao je Hrebak novinarima nakon sastanka čelništva HDZ-a i koalicijskih partnera, a nakon sjednice Predsjedništva.


10:45 – Pomoći ću kako god bude trebalo. Vjerojatno ću biti na listi. I dalje idemo prema jačanju gospodarskog rasta i svega što je Hrvatskoj potrebno. Sve smo već prošli, za razliku od drugih kandidata, čija obećanja nisu realna. Mislim na sve koji su bez detaljne analize počeli obećavati što nije realno. Posebno se to odnosi na umirovljenike i druge grupacije – rekao je ministar financija Marko Primorac. 


9:45 – Ne znam tko financira predsjednika. Predsjednik je međunarodno izoliran, svojim ponašanjem i retorikom snizio je razinu političke kulture. Ne bi se trebalo osvrtati na to, mi se želimo fokusirati na našu kampanju – kazao je prije sjednice Predsjedništva Gordan Grlić Radman. 

– Vanjska politika dala je doprinos izbornom programu i nastavit ćemo tako ubuduće. Građani žele mir, stabilnost, vide Hrvatsku koja je uspješna. Građani žele još bolju reputaciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici – kazao je Grlić Radman. 

VIDEO Kako je izgledao Andrej Plenković od 2010. do danas

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 177

JA
Jadran666
09:15 28.03.2024.

Program su afere, evo još jednog HDZ-ovca će posjetiti Kovesi radi 4,9 milijuna eura koje je dobio od EU za izgradnju hotela i to firma bez zaposlenih sa godišnjim prihodima od 7000 eura. Možda Butkovićev brat dovije HAC u najam pa budemo njemu plaćali cestarinu.....

MG
MGS
11:52 28.03.2024.

Na listama Habijanovi, poslije i Pupovčevi. Program isti, pokradi, iseli druge naseli i pričaj bajke za ovce. Još samo malo i vraća se Anemični u svoj Bruxelles.

RE
redalert
12:06 28.03.2024.

AP to nisu nova lica to su lica sa tjeralica !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije