Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokada ipak moguća

HDZ nije upisan kao vlasnik zgrade u kojoj ima sjedište

lahorka weiss
Foto: VL
1/6
27.10.2011.
u 12:00

Ante Gverić optužio HDZ da je 90-ih oteo zgradu na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma.

Zgrada HDZ-ove središnjice u Zagrebu, na Trgu žrtava fašizma 4, koja bi trebala biti blokirana kad Državno odvjetništvo podigne optužnicu protiv te stranke zbog crnih fondova, još uvijek nije upisana u zemljišnim knjigama na HDZ! Vladajuća stranka u tu se zgradu uselila ranih 90-ih godina, no Grad Zagreb još je formalni vlasnik te zgrade u gruntovnici i katastru.

No, to ipak neće biti prepreka da se HDZ-u zabrani raspolaganje tom zgradom kako bi se osigurala naplata nadoknade državi u slučaju proglašenja te stranke krivom.

Izvanknjižno vlasništvo

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić kaže da upis u zemljišne knjige nije jedini dokaz vlasništva te da postoji i izvanknjižno vlasništvo. U tom slučaju vlasništvo se može utvrditi, primjerice, kupoprodajnim ugovorom. Kako kaže Devčić, u Hrvatskoj je puno takvih slučajeva da se vlasnici još nisu upisali u zemljišne knjige i tada se vlasništvo utvrđuje praćenjem pravnog puta kako je imovina stečena.

A u vezi stjecanja zgrade na Trgu žrtava fašizma protiv HDZ-a je već podnesena kaznena prijava, a podnio ju je bivši sudac Okružnog privrednog suda u Zagrebu Ante Gverić. On je HDZ optužio da je prvo doslovno oteo polovicu te zgrade, a potom je platio po cijeni koja je bila znatno niža od tržišne.

Gverić nam je kazao da na njegovu kaznenu prijavu Državno odvjetništvo nikad nije reagiralo iako je podnesena prije 11 godina.

– U prijavi sam naveo sve što se tada dogodilo vezano uza zgradu na Trgu žrtava fašizma. Sjećam se da je stečajni sudac koji je upravljao tom imovinom doživio infarkt kada su dvojica upala u zgradu i izbacila ga – kazao nam je Gverić.

Stečajna masa

A polovica zgrade u kojoj je sada središnjica HDZ-a bila je u vlasništvu Zavoda za konzalting koji je otišao u stečaj. Stoga je taj dio imovine propalog Zavoda bio dio stečajne mase koju je Okružni privredni sud odlučio prodati kako bi se namirili vjerovnici. HDZ je već prije od Grada Zagreba kupio polovicu te zgrade, pa se javio i na natječaj za prodaju druge polovice. No njegova ponuda nije bila najbolja, više je nudila tvrtka Net Invest koja je ponudila dva milijuna maraka. No kako su hadezeovci već upali u tu polovicu zgrade, u Net Investu su, navodi u prijavi Gverić, odustali od kupnje jer su bili svjesni da se radi o stranci na vlasti. HDZ je tri godine koristio cijelu zgradu a nije plaćao ni najamninu, navodi se u prijavi, a nakon toga je pristao platiti je za 741 četvorni metar.

No cijena koju je platio za podrum, prizemlje i prvi kat bila je više nego smiješna, samo 200.000 njemačkih maraka ili oko 269 maraka po četvornom metru, iako je tadašnja realna cijena bila 3000 njemačkih maraka. Stoga u prijavi Gverić navodi da su vjerovnici Zavoda oštećeni za 1,8 milijuna maraka te traži kazneni progon odgovornih, a to su tadašnji glavni tajnici HDZ-a Drago Krpina, Joso Škara, Jure Ivančić i predsjednik Vlade Josip Manolić.

– Net invest je bio već platio oko 60 posto cijene, ali je odustao jer su ovi upali u prostorije – sjeća se Gverić. Obratio se, kaže, i Josipu Manoliću koji je tad bio predsjednik Vlade.

Manolić mu je kazao, veli, da mu sve napiše, što je i učinio, no nije bilo nikakve njegove reakcije.

Na naša pitanja na koji su način došli do zgrade, iz HDZ-a nam nisu ništa odgovorili.

Komentara 10

NI
Nicholson
14:54 27.10.2011.

elfenomeno77 ------------------------ Nije mi jasno kako uopće neko normalan može braniti ove kriminalce, pa čovjeće odi u WC ispred ogledala i pokaži si srednji prst.

ST
stevica
21:15 27.10.2011.

K******lnoj organizaciji treba zabraniti rad,a cijeli vrh pohapsiti.Kad se sagleda i analizira sta su radili zadnjih 20 god. zivot mi se smuci.Neznam koga bih vise osudio,da li staru gardu granica,hebranga,,seksa,suska,ili srednju pasalica,zuzula,sanadera ili ove jazavce sto se prave budale da nemaju pojma ni o cemu,milinovica,jandrokovica,jocu,dalicku,sukera,dropulicku i posebno karamarka kojeg smatram najodgovornijim za pljacku drzave.

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
18:24 27.10.2011.

===================== Jedan od najpoštenijih HDZovaca poznat po Vukelićevom Mostu koji ne vodi nikamo,ali koji su Građani masno platili ! Sramota me moga HDZa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije