Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR GOSPODARSTVA

Habijan otkrio hoće li cijene 30 proizvoda ostati zamrznute: 'Vidimo trend usporavanja inflacije'

Zagreb: Novi ministar gospodarstva i održivog razvoja obratio se medijima
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: vecernji.hr, Hina
05.01.2024.
u 13:13

EK-a je za 2024. prognozirala da će Hrvatska biti među tri zemlje u s najnižom inflacijom, a u 2025. biti i prva na tom popisu, komentirao je Habijan

Ministar gospodarstva Damir Habijan ovoga je petka sazvao konferenciju za medije, vezano uz kretanje inflacije u Hrvatskoj. Inflacija je u prosincu, podsjetimo, iznosila 4,5 posto, što je za 0,2 postotna poena manje nego u studenom. 

- Možemo reći da vidimo daljnji trend usporavanja stope inflacije. Zanimljiv je podatak kako je Hrvatska među tek 9 država EU u kojima je zabilježen pad inflacije. Vidimo konstantno usporavanje inflacije i to pokazuje kako svi paketi građanima daju rezultate. To je i na tragu EK-a koja je prognozirala za 2024. da će Hrvatska biti među tri zemlje u s najnižom inflacijom, a u 2025. i prva na tom popisu. Idemo u dobrom smjeru - komentirao je. Osvrnuo se i na kretanje cijena te proizvode čija je cijena zamrznuta. 

- Oni nadalje ostaju zamrznuti, vidjet ćemo dokad - komentirao je. 

Na pitanje kako to da je inflacija u cijeloj 2023. veća od vladinim procjena, odgovorio je da je bitan trend pada inflacije, te naglasio pad cijena u prosincu u odnosu na studeni, iako je prosinac potrošački mjesec u kojemu te cijene najčešće rastu. Komentirajući podatke prema kojima je rast cijena u Hrvatskoj u prosincu među najvećima u eurozini, rekao je da je Hrvatska među devet zemalja eurozone u kojima je inflacija u prosincu pala.

"Mislim da je to također dobar pokazatelji i podatak", rekao je.

Razinu inflacije komentirala je i Hrvatska udruga poslodavaca, smatrajući kako bi stopa inflacije do ljeta ove godine mogla pasti do 3 posto. Korisnicima mirovina krajem prosinca je inače i stigao jednokratni dodatak u sklopu mjera Vlade koje su donesene. Nasuprot tomu, ovoga su tjedna porasle cijene goriva, pa tako benzin i dizel oboje iznose 1,40 eura po litri.

''Inflacija će dalje biti nešto viša od prosječne stope u euro području, i to s obzirom na spomenuti relativno snažniji rast cijena usluga. Iako se inflacija smiruje to još uvijek ne znači da je potpuno obuzdana s obzirom na daljnji snažan realni rast plaća zaposlenih u 2024. ove godine od oko 5%, što je naročito podržano 32 postotnim povećanjem mase plaća u javnom sektoru te kontinuiranim povećanjima primanja u uslužnim sektorima'', poručili su.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 6

ZE
Zeki
14:29 05.01.2024.

U Njemačkoj od ponedjeljak je najavljen veliki prosvjed svih institucija pa i policije tražit če se rušenje vlast

AK
Aka
15:38 05.01.2024.

Meni je lik smiješan. Ne vjerujem u neko njegovo veliko znanje i stručnost, ali tu je ekipa iz pozadine koja će to pokriti, samo je pitanje što onda uopće ima za ponuditi? Vježbe? Sklekove? Ili ćemo naići na neku čistoo novu bahatost koju tek trebamo otkriti?Nek nas iznenadi, da nam nebu dosadno.

EJ
ejStef
14:40 05.01.2024.

Cijene usluga rastu, kako rastu i plaće i potražnja, tako da neće biti deflacije ili vraćanja cijena na staro. Neke usluge (kao i cijene u trgovinama) su dosegle cijene iz Austrije ili Njemačke, npr. u građevini, neke tek to trebaju napraviti... Najviše su otišle cijene sitnih stvari, npr. kruha, kave i sl. što kroz zaokruživanje, što kroz rast sirovina. Jednom kada cijena ode gore, nema nazad. Bez obzira što je cijena pšenice pala, kruh je i dalje skup... Ah, što sad, ljudi su htjeli EU prepunu normi i birokracije, sad to treba platiti, htjeli su veće plaće, sada to treba potrošiti. Nikad zadovoljni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije