Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDARAC NA BUDŽET

Novinar godinu dana pratio cijenu svoje potrošačke košarice: Od 25 proizvoda, pojeftinilo ih je tek 4

Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
02.01.2024.
u 09:34

Novinar N1 Miroslav Filipović je odlučio provesti svoje istraživanje te iz mjeseca u mjesec mjerio koliko se mijenjala cijena potrošačke košarice njegove obitelji

Prema posljednjim podacima, inflacija u Hrvatskoj u listopadu iznosila je 6,7 posto te se smanjila u odnosu na rujan za 0,7 postotnih bodova. Osim krize u svijetu. Na inflaciju je, dakako, utjecalo i uvođenje eura u Hrvatskoj koje je došlo prošle godine, a koje je utjecalo na potrošačku košaricu. 

Prema stranici Kretanje cijena koje je Ministarstvo gospodarstva pokrenulo upravo u svrhu praćenja cijena namirnica, potrošačka košarica koja se sastoji od osnovnih potrepština i proizvoda je, navodi se, u Konzumu jeftinija za 5,36 posto u odnosu na kraj 2022. Za čak 8,57 posto je jeftinija u Tommyju, dok je za 3,69 posto jeftinija i u KTC-u. Novinar N1 Miroslav Filipović tako je odlučio provesti svoje istraživanje te iz mjeseca u mjesec mjerio koliko se mijenjala cijena košarice njegove obitelji. 

Kako je naglasio, njegova potrošačka košarica nije reprezentativna jer neke osnovni sastojci poput svježeg mesa njegova obitelj ne kupuje u dućanu, no ipak daje sliku o tome kako su se kretale cijene. Kupujući u dva veća trgovačka lanca i dva manja kvartovska dućana, Filipović je naglasio kako je od siječnja prošle godine nanovo poskupjelo čak 14 od 25 proizvoda, dok je njih sedam zadržalo istu cijenu. Od 25 proizvoda potrošačke košarice, dakle najkorištenijih proizvoda, njih četvero je pojeftinilo.

Kako je naglasio novinar N1, u njegovom slučaju možda najveće poskupljenje doživjelo je mješano mljeveno meso od 850 grama - s 3,98 eura na 5,99. Veliko poskupljenje doživio je i maslac od 250 grama, s 1,69 eura na 2,79. Tu se još izdvajaju i bijeli kruh, pasirana rajčica, ocat, mrkva, jabuke granny smith, kiselo vrhnje...

POVEZANI ČLANCI:

S druge strane, suncokretovom ulju cijena je pala za 12 centi, a jeftinija su i jaja za pola eura. Jeftiniji je i sir ribanac, kao i mliječni namaz od 150 grama. Proizvodi čija je cijena pak ostala ista su paprika babura (2,19 eura), banane (1,44 eura), Coca Cola zero od litre i pol (1,99 eura), narezak dimcek od 250 grama (3,12 eura), vegeta (1,98 eura) i sir gauda (5,49 eura).

Sveukupno, naglasio je Filipović, njegova potrošačka košarica početkom prošle godine koštala ga je 59,66 eura, dok ga je na kraju 75,15 eura. 

>> VIDEO Tisuće putnika zaglavilo u Londonu zbog poplava u tunelima, Eurostar otkazao vlakove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije