Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR U MOSTARU

Grlić Radman: Ne mogu Hrvati u BiH biti zakinuti u svim pravima koja im pripadaju

Zagreb: Dolazak članova HDZ-a na zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća
Marko Prpic/PIXSELL
03.05.2022.
u 23:52

Grlić Radman smatra da je u posljednjih godinu dana ostvaren veliki napredak.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman komentirao je danas tijekom posjete Mostaru i pitanje izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Naveo je da nije zadovoljan time što nisu usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona kojima će se isključivo i Hrvatima omogućiti da biraju hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Borili smo se, a još uvijek traje taj proces da se Hrvatima vrati ono što im je oduzeto prije više od 20 godina, jer pokazalo se da su Hrvati stiješnjeni između dva većinska naroda, da su zapravo obespravljeni i da se njihova prava trebaju vratiti kako bi ostvarili jednaku političku participaciju kao i druga dva naroda i ostali građani", kazao je Grlić Radman, piše Klix.ba.

Hrvatska, kazao je, od samog početka osvješćuje međunarodnu zajednicu o potrebi promjene Izbornog zakona.

"Iako Republika Hrvatska nije sudjelovala za pregovaračkim stolom, od samog početka, ovih pet-šest godina, naša vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem radila je upravo na osvješćivanju međunarodne zajednice o potrebi promjene Izbornog zakona, ali smo i pridonosili vlastitim političkim naporima kako bi se pitanje Bosne i Hercegovine nalazilo na svim relevantnim forumima, prije svega Vijeća za vanjske poslove u Europskoj uniji, a onda i na Europskom vijeću", istaknuo je

Grlić Radman smatra da je u posljednjih godinu dana ostvaren veliki napredak.

"Taj napredak ostvaren je upravo zalaganjem premijera Plenkovića. Svi smo bili vrlo angažirani, uspjeli smo razgovarati i pregovarati o tome da se ovamo pošalju facilitatori Europske unije, prije svega Europske službe za vanjsko djelovanje, i neki stanoviti napredak je postignut", ocijenio je.

Istaknuo je da su sreća i blagostanje u BiH - ravnopravnost.

"Ne može nitko imati više ili manje, bez obzira je li netko brojniji ili nije. Ne mogu Hrvati biti zakinuti u svim pravima koja im pripadaju temeljem Daytonsko-pariškog sporazuma zbog toga što su manji po broju", dodao je hrvatski ministar.

VIDEO: Milanović: Ovo nije ucjena. Niti je ovo s Finskom i Švedskom ucjena, niti iznuda

Komentara 16

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
00:29 04.05.2022.

"Ne mogu Hrvati u BiH biti zakinuti u svim pravima koja im pripadaju" - nažalost se to nastavlja, a Grlić govori o stanovitom napretku, zahvaljujući Plenkoviću. O kakvom napretku govori kada se najavljuju izbori bez obzira hoće li se donijeti izmjene izbornog zakona.

TO
ToVuS
00:16 04.05.2022.

Napredak u uništenju ono malo Hrvata što je ostalo.

BU
bum5bar
00:15 04.05.2022.

Zbog ovakvih tipova Hrvati u BiH jesu tamo gdje jesu znači nigdje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije