Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po novom zakonu

Kućanstvima će cijena plina biti zaštićena i iduće tri godine

grijanje
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
24.01.2018.
u 22:08

Nakon isteka prijelaznog razdoblja, Hera će natječajem birati opskrbljivače kućanstava, a ključni kriterij bit će visina marže

Vlada je jučer utvrdila prijedlog novog Zakona o tržištu plina koji bi na snagu trebao stupiti već krajem veljače kako bi se osigurale pretpostavke za funkcioniranje tržišta, ali i izbjegle sankcije zbog povrede prava EU.

Iako je riječ o primjeni direktive EU koja zahtijeva liberalizaciju tržišta, produljena je zaštita kućanstava koja će plin po reguliranoj cijeni plaćati još tri plinske godine (do 1. listopada 2021.).

Ključne promjene, prema riječima ministra energetike Tomislava Ćorića, odnose se na transparentno propisivanje pravila i procedura prilikom obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru plina kako bi se svim sudionicima omogućila ista pravila sudjelovanja na tržištu i istodobno zaštitili krajnji kupci, odnosno kućanstva. Među važnim je izmjenama i propisivanje postupka odabira opskrbljivača na veleprodajnom tržištu koji će u prijelaznom razdoblju moći prodavati plin po reguliranim uvjetima opskrbljivačima u obvezi javne usluge. Nakon proteka trogodišnjeg razdoblja uloga opskrbljivača na veleprodajnom tržištu prestaje, a Hera će opskrbljivače u obvezi javne usluge birati javnim natječajem, pri čemu će među glavnim kriterijima biti visina marže koju će oni zaračunavati kućanstvima. 

Komentara 2

DU
Deleted user
22:30 24.01.2018.

Super vijest.. No ima jedan problem, kucanstva imaju mjerila plina koja mjere potrosnju u kubicnim metrima, a onda obracunavaju energetsku vrijednost plina u kw.. Tko garantira da je svaki kubni metar iste energetske jakosti , posebno ako znamo da recimo plinara istocne slavonije u toplijim mjesecima pusta plin iz lokalnih Djeletovackih busotina i na kojem nemozete skuhati kavu za pola sata a da nepricamo da plinski bojler radi cijeli dan da ugrije na 22, 23 kad je +10, 15 vani.. I onda kada se pojavi prvi minus svi regulatori protoka se smrznu zato sto su puni vode od tog prljavog plina... Jos jedan od razloga u nizu zasto sam otisao vani...

Avatar nekakav
nekakav
07:32 25.01.2018.

zaštitu treba maknuti, i ostaviti ljude da se snalaze sami, i da sa firmama sami zaključuju ugovore. meni je inače smiješna ta priča oko 'slabijeg' plina, zar netko misli da se u sustav samo tako može ubaciti zrak/voda/neki drugi plin, i tako smanjiti ogrjevna moć, tj. toplinska vrijednost plina?! ta firma koja bi to napravila ne bi preživjela više na tržištu, razapeli bi je. i da, potrošnju smanjite, obnovite stolariju, termofasade nabacite, i temperaturu u stanovima smanjite, jel vama normalno da kad je vani minus 5, vi u kratkoj majici po stanu letite, na plus 24?! baš me zanima, vi koji ste 'vani', na kolko se griju prostorije u kojima boravite.... eto, u ukrajini zbog općeg siromaštva je država propisala da je temperatura od 16 stupnjeva dovoljna za škole, bolnice.... može i tako, ne? kod nas u bolnicama jedva dišete, griju sigurno na 25.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije