Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30. godišnjica osnutka Općine Vir

Grdović zapjevao na vrhuncu Virske fešte, večer završila spektakularnim vatrometom

Vir
Foto: Kažimir Škrbić/ Turistička zajednica Vir
1/8
31.08.2023.
u 08:55

Vir je također sinonim za turističku destinaciju i obiteljski turizam, dok je sadašnjost našeg otoka obilježena infrastrukturnim projektima goleme civilizacijske vrijednosti, kaže načelnik Marino Radović

Svako misto svoje feštu ima – zapjevao je Mladen Grdović na vrhuncu tradicionalne Virske fešte na kojoj je proslavljen Dan Općine Vir 29. kolovoza i spomendan Glavosjeka svetog Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika otoka Vira. Razloga za slavlje i feštanje bilo je još: na Svečanoj akademiji Općine Vir obilježena je i 30. godišnjica osnutka Općine Vir. Grdović koji je došao veoma raspoložen a čekalo ga nekoliko tisuća otočana i njihovih gostiju, održao je koncert za pamćenje. Uz svoj hit, kojeg često pjevaju i hrvatski reprezentativci, Nije u šoldima sve, znajući da ima mnogo Zagrepčana i Zagorca, Grdović je zapalio atmosferu pjevajući Lepe ti je, lepe ti je zagorje zelene, a još ljepši beli Zagreb grad.....večer je završila spektakularnim vatrometom koji je trajao više od 20 minuta. Do dolaska Mladena Grdovića, publika i uzvanici mogli su uživati u zadarskoj grupi Rockatansky, koja je izvodila domaće i strane hitove.

Među mnogim uglednicima, gostima i prijateljima otoka, bila je izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Melita Mulić, potpredsjednici Županijske skupštine Zadarske županije Željko Šoša i Davor Čerkuč, županijski vijećnici Marko Savić i Višnja Pecarić, gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika prijateljskog grada Oslavanyja iz Češke Republike Svatopluk Stanêk i tajnik Oslavanyja Miloš Černý, izaslanik gradonačelnika Grada Obrovca Slobodan Jurjević, načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, načelnik Općine Škabrnja Ivan Škara, načelnik Općine Bibinje Šime Sekula, načelnik Općine Galovac Marin Gulan, načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić, načelnik Općine Posedarje Ivica Klanac, načelnik Općine Stankovci Željko Perica, načelnik Općine Povljana Predrag Rukavina, načelnik Općine Kolan Šime Gligora i načelnik Općine Otok Dušan Đula. Posebno pozdravljeni bili su počasni građani Vira, general Mladen Markač i umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Miodrag Demo te bivši trener Dinama i hrvatske reprezentacije Ante Čačić.

VEZANI ČLANCI: 

Načelnik Općine Vir, Marino Radović, kazao je kako je "Vir danas sinonim za socijalnu politiku i demografski rast bez sličnog primjera u Republici Hrvatskoj".

"Vir je također sinonim za turističku destinaciju i obiteljski turizam, dok je sadašnjost našeg otoka obilježena infrastrukturnim projektima goleme civilizacijske vrijednosti. Dosljedno provođenje socijalnog programa koji je proračunski, strukturno i sadržajno iznad svih lokalnih politika u Hrvatskoj pretvorilo je Vir u elitnu turističku destinaciju. Vir se ranih 2000-ih suočio s negativnom i javno stvorenom slikom o prenaseljenom, komunalno neuređenom, arhitektonski neurednom i turistički neprivlačnom otoku. Međutim, takvoj bezobzirnoj stigmatizaciji Vir se tijekom posljednjih 20 godina ne samo uspješno othrvao, nego je priču okrenuo u svoju korist. A to je zapravo priča o Općini Vir, generatoru razvoja cijelog otoka i jedinici lokalne samouprave koja je na temeljima svoje institucionalizirane stvarnosti iz 1993. s načelnikom i nekoliko zaposlenika te budžetom manjim od milijun kuna, vremenom i javnom interesu usmjerenim radom prerasla u moćnu lokalnu samoupravu s 200-tinjak zaposlenika u općinskom sustavu, šest komunalnih poduzeća i dvije ustanove. Ta je priča počela prije 20 godina", podsjetio je Radović.

Melita Mulić, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo kazala je kako je Vir svojim radom postao prvak i rekorder Hrvatske

"Prenosim srdačne pozdrave i čestitke u ime Predsjednika Republike Hrvatske povodom 30. godišnjice postojanja Općine Vir kao jedinice lokalne samouprave, ali vam čestitam i 954. obljetnicu prvog spomena otoka Vira u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Vir je stoljećima bio poljoprivredni, stočarski i ribarski kraj, a promjene su nastale dolaskom turizma i silnom urbanizacijom Vira posljednjih desetljeća. Vir je vašim radom zaista postao stanoviti hrvatski prvak i rekorder. Vir je danas i otok posebnog šarma i ljepote, pa je na lokalnoj samoupravi da pronađe način kako svojim žiteljima osigurati najbolji komunalni standard. Želim vam zato da napravite sve što planirate za turizam, odnosno marinu i hotel s pet zvjezdica, ali i da onima koji na otoku žive cijelu godinu osigurate svaki socijalni i komunalni standard. Također očekujem da vam Zadarska županija i Vlada RH pruže ruku za gradnju polivalentne škole na Viru", kazala je Melita Mulić.

Komentara 1

JO
jocoudriga
15:38 31.08.2023.

Valjda "Vinske fešte"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije