Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Gradonačelnik Rima G. Alemanno prijeti Hrvatskoj zbog fojbi

08.11.2008.
u 18:10

Hrvatska ne može ući u Europsku uniju bez priznavanja strahota fojbi koje su se dogodile na njezinu teritoriju, izjavio je gradonačelnik Rima, član Nacionalnog saveza – stranke nastale iz bivšeg neofašističkog pokreta MSI – Gianni Alemanno.

– Moramo reći Hrvatima da ako ne priznaju tu sramotu, ne mogu biti naša europska braća – rekao je u petak na večer Gianni Alemanno tijekom svog posjeta rimskoj četvrti Giuliano-dalmata (julijansko-dalmatinskoj) u kojoj žive esuli, talijanski izbjeglice iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

– Talijanska vlada mora učiniti sve kako bi esulima bilo priznato ono što su izgubili – rekao je Alemanno dodavši kako je to plaćanje odštete učinjeno za Talijane koji su morali napustiti Libiju i ne vidi zašto se to ne bi učinilo za one koji su morali napustiti hrvatske prostore.

Prošlo je više godina otkad je Italija uvela Dan sjećanja na fojbe, ali se o tim događajima ne piše u povijesnim knjigama, pa Alemano drži kako se u Parlamentu treba boriti “protiv cenzure o toj drami”. Alemanno je najavio kako će se 10. veljače, na Dan sjećanja na fojbe, u Rimu organizirati velika manifestacija na kojoj će mladi moći doznati o tragediji fojbi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije