Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"To žele teroristi"

Gradonačelnica Barcelone i dalje odbija postaviti zaštitne stupiće na ulicama

Barcelona
Foto: Twitter
1/6
19.08.2017.
u 20:37

U četvrtak nešto iza 17 sati kada su se stotine turista šetale središtem grada, jureći kombi pregazio je i ubio 13 prolaznika a više od stotinu ozlijedio. Od tada traje rasprava zašto Barcelona nije postavila stupiće i betonske ograde koje onemogućuju vozilima ulazak na prostor predviđen za pješake.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau rekla je u subotu da neće postavljati zaštitne stupiće na gradske ulice unatoč napadu kombijem na prolaznike na ulici Las Ramblas, jednoj od najpoznatijih i turistički najatraktivnijih u glavnome gradu Katalonije. 

"Nemoguće je napuniti grad stupićima. To je upravo ono što žele teroristi, da živimo među stupićima", rekla je 43-godišnja Colau nakon upisivanja u knjigu žalosti. "Želimo biti slobodan grad, a takve mjere smanjuju našu slobodu", istaknula je i dodala kako su se zaštitne mjere povremeno postavljale tijekom koncerata, proslava i drugih događanja.

Colau je gradonačelnica od 2015. godine, a do tada je bila građanska aktivistica u skupini koja se borila protiv izbacivanja građana na ulicu zbog nemogućnosti otplate bankarskih kredita. Osnivačica je Platforme za ugrožene hipotekama.  

U četvrtak nešto iza 17 sati kada su se stotine turista šetale središtem grada, jureći kombi pregazio je i ubio 13 prolaznika a više od stotinu ozlijedio. Od tada traje rasprava zašto Barcelona nije postavila stupiće i betonske ograde koje onemogućuju vozilima ulazak na prostor predviđen za pješake.

Nakon gaženja pješaka kamionima u Berlinu i francuskome gradu Nici, španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova je krajem 2016. predložilo uvođenje fizičke zaštite na ulice kako bi se spriječili slični napadi. Barcelona je tijekom proslave Nove godine postavila zapreke u jednoj od svojih ulica, aveniji Maria Cristina.

Nakon napada u Barceloni te u noći na šetalištu uz more u Cambrilsu,  gradiću s 33.000 stanovnika udaljenom 100 kilometara od Barcelone, nekoliko katalonskih gradića uključujući Calafell, Reus i Calella postavilo je zaštitne stupiće. U glavnom gradu Madridu postavljeni su u subotu veliki betonski blokovi oko središnjeg trga Puerta del Sol.

Barcelona
1/11

"Postavljanje takvih blokova ili stupića nemoguće je u svim dijelovima grada", rekao je Joaquin Forn, dužnosnik unutarnjih poslova Katalonije. "To bi onemogućilo promet u gradu, stvorilo gužve, te ne bi spriječilo teroriste da izaberu drugo mjesto", rekao je u Barceloni.

Nakon napada na šetalištu uz more u francuskom gradu Nici, u srpnju 2016., ondje su postavljeni blokovi i stupići kako vozila s ceste ne bi mogla ući na šetalište. Na ulazima gdje se šetalište spaja s cestom ondje sada stoje vojna i policijska patrola.

Ulica Las Ramblas u Barceloni dugačka je 1,2 kilometra, a Forn napominje da je postavljanje stupića ili ograda korisno samo kada se održavaju određeni događaji poput koncereta ili proslava. Prošle godine 20. prosinca, nedugo nakon napada u Berlinu na Božićnom sajmu, iz Madrida je odaslan prijedlog svim šefovima policije za postavljanje fizičkih barijera u svim dijelovima Španjolske. 

Španjolska nacionalna policija napominje da je kombi uspio ući na Las Ramblas te proći oko 600 metara rušeći pješake prije nego što se zaustavio, a vozač pobjegao. Katalonska regionalna policija nije uspjela zaustaviti kombi. Na šetalištu uz more u Cambrilsu, nakon što se dogodio napad u Barceloni, bilo je parkirano policijsko vozilo. 

Kada se ondje pojavilo veće vozilo Audi A3 u namjeri da obori pješake prvo je udarilo u policijski vozilo nakon čega se preokrenulo. Policija je upucala potencijalne napadače koji su izašli iz vozila i ozlijedili šest prolaznika i jednog policajca.

Zastupnik oporbene Narodne stranke desnog centra u gradskoj vijećnici Barcelone, Alberto Fernández, pozvao je gradsku vlast na postavljanje barijera na ulicama. Gradonačelnica Colau je rekla kako će sve službe nastaviti raditi zajedno i koordinirano, no odbila je trajno postavljanje zapreka na ulicama. Barcelona bilježi rekordnu turističku sezonu, a na ulicama i plažama su velike gužve. 

Komentara 8

JU
juma
20:50 19.08.2017.

Tipicno ljevicarsko ludilo brkanja uzroka i posljedice. Smetaju joj stupici, a ne smetaju joj mrtvi i invalidi nakon teroristickog napada. Slobodu ugrozavaju teroristi, a ne stupici i ograde, zar je to tako zesko shvatiti, cak i kada si nasadjen na lijevo? Dakle gospodo, borite se protiv nekontrolirane imigracije i protiv radikalnog islama, a ne protiv policijskih patrola, kamera i zastitnih ograda.

GU
Gustirna
21:26 19.08.2017.

Ovu komunistkinju su trebali optuziti barem za grubu nepaznju ako je vec ne optuzuju za uvoz terorista....i ta vjestica jos uvijek prkosi omogucujuci svojim islamistima terorizam...

SA
savjest1234
11:45 20.08.2017.

Ako se desi još samo jedan napad pa i ako ne bude žrtava treba ju javno na tom mjestu kamenovati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije