Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.08.2017. u 10:10

Kamo bismo došli kad bi se o porezima odlučivalo referendumski?

Referendum protiv poreza na nekretnine potpuni je promašaj. Kamo bismo došli i kako bi izgledalo vođenje fiskalne politike kad bi se o porezima odlučivalo na referendumu? Zar su Hrvati toliko neinventivni da još nikome nije palo na pamet tako ukinuti bilo koji drugi porez i namete, osobito na plaće!?

Kažu, nepravedno je plaćati porez na nekretninu s obzirom na to da smo kod kupnje već jednom platili porez. Pa tako je i s automobilima pa se nitko nije referendumski pobunio što svake godine za porez na vozila plaćamo i do 1500 kuna. Toliko godišnjeg paušalnog poreza plaća i vlasnik apartmana s pet kreveta u najvišem turističkom razredu! Istodobno, na bruto plaću od 7000 kuna zaposlenik mora za porez godišnje izdvojiti jednu neto plaću od 5100 kuna te još 1200 kuna svakog mjeseca za doprinose. Kakve tu ima pravde!?

Petrina bi da njegov feud zvani Primošten bude ekskluzivni teritorij na kojem se ne bi plaćao porez na nekretnine. Stoga najavljuje lokalni referendum premda je svjestan da se s lokalne razine ne može tako ulaziti u pitanja iz nadležnosti države. Udruga Lipa prikupila je više od 124.000 potpisa za peticiju protiv poreza na nekretnine. Videonajava pokretanja referendumske inicijative članice Živog zida Martine Johnson Županić odgledana je jučer do 17 sati gotovo 600.000 puta.

Čak i SDP-ov Gordan Maras, koji je sjedio u izrazito antireferendumski raspoloženoj Vladi, sada kao jedan od vođa referendumskog pokreta s antiporeznih barikada viče: “Podržite me u tomu da spriječimo Plenkovića i Marića u guljenju građana!” A još 13. listopada 2013. o porezu na nekretnine imao je “čvrsto mišljenje”, kako su tada pisali na Tportalu, da je uvođenje tog poreza umjesto komunalnih naknada “pitanje vremena”: “Oni koji imaju više trebaju više i platiti. Za Hrvatsku je bolje da prijeđe na takav sustav te da se lokalne jedinice financiraju iz tog poreza. Mislim da će zakon u primjenu iduće, ili godinu iza”, predviđao je tada Maras, koji je po silasku s vlasti protivnik tog poreza. Kao i HDZ u oporbi.

Komentara 56

ST
stefj
12:13 09.08.2017.

Taj porez ne bi bio takav bauk da se "drugovi" nisu okitili s hrpom nekretnina i sad bi nešto trebali i uplatiti u proračun, a ne samo uzimati iz njega... Pogledajte malo tko bi morao platiti najviše poreze, odmah vam je jasno tko organizira peticije i prosvjede. Pri tome je Živi zid samo sredstvo manipulacije... Bivši predsjednik sa svojom ergelom stanova, po ona onaj još bivšiji, pa pogledajte imovinske kartice zastupnika, državnih dužnosnika, pa birokrata, uhljeba i sličnih. Svi su oni naviknuti samo dobivati, a ako ne dobiju onda uzimati, nitko ne bi nešto platio. Ne bi platio niti kavu, a kamoli npr. uređenje stana koje se valjda trebalo platiti iz proračuna...

JP
josip.pivar11
10:58 09.08.2017.

Prođite našim selima, malo manje i nekim gradovima, pa vidite kolike nekretnine i napola ruševine stoje i nagrđuju ta mjesta. Ako netko to hoće kupiti, vlasnici traže prava mala bogatstva jer su oni tu imali krasno djetinjstvo pa bi htjeli prodati to sve lijepo što su tu proživjeli. Bilo je tako lijepo da su tu ljepotu napustili. Oni ne plaćaju ni komunalnu naknadu premda se i uz tu nekretninu održava sva postojeća infrastruktura jer to ne žele, a eventualni sudski postupci traju tako dugo da to nema smisla. A ljudi toga mjesta plaćaju svu infrastrukturu koja prolazi uz te nekretnine-rujine. Neka se te nepotrebne nekretnine oslobode i neće za nju ništa plaćati i neće nagrđivati izgled toga mjesta.

DU
dunhill
10:43 09.08.2017.

Prvo država treba riješiti kaos u zemljišnim knjigama. Samo u Zagrebu ima stotine neriješenih zemljišta koje koristi Grad Zagreb a u vlasništvu su upisane kao privatno vlasništvo, npr. mnoge zagrebačke gradske ceste se i dalje vode kao privatno zemljište. Što se Zagreba tiče, Bandić gradi fontane umjesto da izdvoji sredstva za izvlaštenje ovih nekretnina i pospremi dugogodišnji pravni nered u Gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije