Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed

GOOD: Ministrice, zašto ste odustali od reforme

Blaženka Divjak
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
02.06.2018.
u 06:34

Uvodimo kurikularnu reformu u 72 škole u programu “Škola za život”. Prihvatili smo se posla, kaže ministrica Divjak

“Kako to, ministrice Divjak?, pitanje je koje su predstavnici GOOD Inicijative postavili ministrici obrazovanja Blaženki Divjak na jučerašnjem prosvjedu koji su održali pred zgradom Ministarstva obrazovanja, a sve zato što je 1. lipnja lani podržala prosvjed za cjelovitu kurikularnu reformu, a sada se, kažu iz Inicijative, od reforme odustalo.

– Ministrica Blaženka Divjak obećavala je transparentnost, poštivanje kriterija, ali napravila je sve suprotno. Natječaji su izigrani, kriteriji zanemareni, a od cjelovitosti kurikularne reforme odustalo se odbacivanjem Okvira nacionalnog kurikuluma. Cijeli se projekt preimenovao u Školu za život, a zanemareni su svi dosadašnji kanali kojima se informirala i uključivala javnost u praćenje provedbe Strategije i reforme – poručili su iz GOOD Inicijative.

– Novac namijenjen kurikularnoj reformi u najvećem će se dijelu potrošiti na informatičku opremu. Informatizacija škola potrebna je, ali zanemarivanje ostalih segmenata i cjelovitosti reforme na kvalitativnoj razini dugoročno neće donijeti pomak pa makar imali najmodernije opremljene škole – naglasili su iz GOOD Inicijative.

Da nije točno da se odustalo od ičega, GOOD Inicijativi jučer je požurila odgovoriti i Blaženka Divjak

– Uvođenje cjelovite kurikularne reforme u 72 škole u eksperimentalnom programu “Škola za život” financirano je iz državnog proračuna, Europskog socijalnog fonda te od Europske komisije kroz pomoć strateškim reformama u iznosu od 200 milijuna kuna. Za razliku od svih koji su o tome samo govorili, mi smo se prihvatili posla, osigurali sredstva i uvodimo promjene, i to od jeseni – kazala je Divjak naglasivši ujedno da su izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u saborskoj proceduri te da se u njima prvi put spominju kurikularni dokumenti koji se razvijaju. Predstavnici GOOD Inicijative među ostalim ministricu su pitali je li Škola za život planirana dugoročno ili tek za jedan mandat, naglašavajući da javnost vidi tek komunikaciju isključivo preko stranačkih internet-stranica HNS-a i Ministarstva znanosti iz kojih je jasno da Divjak mnogo putuje, ali za kakve promjene – pitaju. Ona pak odgovara da u reformi nitko neće biti izostavljen.

Komentara 18

Avatar 123456
123456
09:09 02.06.2018.

a kaj očelivati od kadra HNS -a, osim lopovluka i nesposobnosti? Ministrica bez izbornog legitimiteta! Fuuuuuuj!

AN
antonelić
09:01 02.06.2018.

ako znamo tko ju je predložio ( razdjelnik ) onda znamo i njene dosege odn. krajnji rezultat ... nula !!!

Avatar mofo
mofo
11:12 02.06.2018.

Good inicijativa? Hmmm tko to financira da mi je znati.. hmmm...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije